Proizvođači mlijeka ugroženi, spremili set mjera za razgovor sa ministrima

"Predložili smo plan kojim se sektor može spasiti, a koji građane ne bi mnogo opterećivao, a sačuvali bismo dalju proizvodnju. Ukoliko ministar ekonomije i ministar finansija ne kreiraju jednu dobru, ne političku, ne populističku, već mjeru za spas crnogorske poljoprivrede, opstanak crnogorskog mliječnog sektora je doveden u pitanje"

1695 pregleda 1 komentar(a)

Proizvođači mlijeka sačekaće ponedjeljak kako bi vidjeli da li će resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić uspjeti da riješe njihov problem, rekao je u Bojama jutra proizvođač mljeka Vlado Lakić.

Ukoliko do dogovora ne dođe, kaže, obustaviće isporuku mlijeka.

On tvrdi da proizvođači već duži period pokušavaju da dođu do ministara kako bi razgovarali.

"Mliječno govedarstvo se od pojave kovida i doslaska nove Vlade nalazi u problemu. Ministarstvo poljoprivrede je intervenisalo par puta, ali to su kratke mjere koje nisu dale mnogo rezultata, sačuvale su jedan dio sektora. Međutim sada se nalazimo u ogromnom problemu. Predložili smo plan kojim se sektor može spasiti, a koji građane ne bi mnogo opterećivao, a sačuvali bismo dalju proizvodnju. Ukoliko ministar ekonomije i ministar finansija ne kreiraju jednu dobru, ne političku, ne populističku, već mjeru za spas crnogorske poljoprivrede, opstanak crnogorskog mliječnog sektora je doveden u pitanje", rekao je Lakić.

Dodaje da su oni kreirali set mjera koji bi podrazumijevao da više činilaca pretrpi povećanje od dva do tri centa.

"Ukidanje PDV-a na mliječne proizvode, podizanje otkupne cijene mlijeka, pomoć ministarstva sa 2-3 centa. Mi u ovom trenutku ne tražimo više", rekao je.

Direktor direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević kazao je da je Ministarstvo prilikom kreiranja Agrobudžeta utvrdio da je prošla godina bila teška, zbog čega su opredijelili dodatna tri centa.

"Otežavajuća okolnost je da smo visoko uvozno zavisni ida imamo visoke cijene inputa i to otežava kako mljekarski, tako i ostale sektore. Činjenično stanje je da su naši proizvođači ugroženi u ovom trenutku.", rekao je.

Bonus video: