Vukićević: Na postkovid rehabilitaciju u Igalo će ići pacijenti koji su bili najkraće 15 dana na bolničkom liječenju

"Zaključno sa jučerašnjim danom, prijavilo se 444 pacijenta, na rehabilitaciji je bilo njih 128, a trenutno 82. Takođe, 70 odsto pacijenata je starosti od 50 do 70 godina", kazala je državna sekretarka Ministarstva zdravlja

4787 pregleda 143 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Prva faza programa rehabilitacije u Igalu zaokružena je sa 17. martom i na rehabilitaciju će moći da idu pacijenti koji su bili najkraće 15 dana na bolničkom liječenju od koronavirusa.

To je kazala državna sekretarka Ministarstva zdravlja Anka Vukićević, povodom raspisanog drugog javnog poziva za rehabilitaciju u Igalu za pacijente koji su bili na liječenju od Kovida-19 duže od 15 dana.

Program će, kako je kazala gostujući u Bojama jutra, realizovati u fazama, a u zavisnosti od toga koliki broj pacijenata će se javiti, naredni poziv će prilagoditi kriterijumima.

Vukićević je navela i da sama činjenica da šest od deset oboljelih ima potrebu za rehabilitacijom nakon izlaska sa bolničkog liječenja, ukazuje na to da su "učinili pravu stvar sa realizacijom programa".

"Zaključno sa jučerašnjim danom, prijavilo se 444 pacijenta, na rehabilitaciji je bilo njih 128, a trenutno 82. Takođe, 70 odsto pacijenata je starosti od 50 do 70 godina", kazala je Vukićević.

Ona je pojasnila da je na sajtu Ministarstva zdravlja okačen javni poziv gdje su date neophodne informacije pacijentima koji žele da iskoriste svoje pravo na rehabilitaciju.

Potrebno je, kako kaže, uputiti otpusnu listu na adresu Instituta Igalo i Ministarstva zdravlj, a pacijenti je mogu poslati i na mejl adresu tih institucija.

"Mislim da Igalo ima kapaciteta oko 700 postelja, tako da ako je trenutno 82 po kovid programu, znači da ima prostora, pogotovo što je ovo predsezona. Mislim da će i oni sami učiniti sve da što više pacijenata u predsezoni iskoristi ovaj program", rekla je Vukićević.

"Terapija u Igalu traje 10 dana, a pacijenti će boraviti tamo 12 dana. Ko će od pacijenata biti uključen u program rehabilitacije, zadnju riječ donose ljekari u Igralu. Pacijent koji ima neku akutno stanje, ne može biti uključen u proces", pojasnila je ona.

U Igalu će o pacijentima, kako je kazala, brinuti stručnjaci raznih specijalizacija, u zavisnosti od stanja pacijenta.

Bonus video: