Lučić: BCG vakcina štiti djecu kada su sklona razvijanju najtežih oblika tuberkuloze

"Simptomi tuberkuloze su od strane disajnih puteva, znači kašalj i takozvani konstitucioni simptomi to znači noćno znojenje, preznojavanje, temperature različite visine, i postepeni gubitak u težini i propadanje organizma"

2662 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

BCG vakcina je 100 odsto efikasna kod djece u prve dvije godine života, kada su ona sklona razvijanju najtežih oblika tuberkuloze sa visokom smrtnošću i sekvelama uopšte, rekao je u Bojama jutra nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkoloze Stevan Lučić.

On navodi da je BCG jedno od temeljnih otkrića koje je omogućilo da se borimo protiv tuberkuloze koja je pandemija i koja već vjekovima ugrožava čovječanstvo.

"Što se tiče tih strategija uključivanja, odnosno isključivanja BCG iz kalendara vakcinacijeni to zavisi prije svega od lokalne epidemiološke situacije i određuje se naravno i prema epidemiološkoj situaciji cijelog regiona tako da je veoma mali broj zapravo zemalja dosad odlučio da stopira tu vakcinu uopšte", rekao je Lučić.

Ističe da ova vakcina štiti djecu u prve dvije godine života, a da postoje hipoteze da štiti čak i do sedam.

"Nema nikakvog zaštitnog efekta na odrasle, tako da smo svi podložni tuberkulozi kad odrastemo".

Prethodne godine su registrovana 83 slučaja aktivne tuberkuloze, što je na nivou prije pandemije kovida-19.

"Tuberkuloza je zarazna bolest i što je veće prisustvo osobe blizu oboljelom od tuberkuloze, to je veća šansa da se inficira a zatim i da oboli. Simptomi tuberkuloze su od strane disajnih puteva, znači kašalj i takozvani konstitucioni simptomi to znači noćno znojenje, preznojavanje, temperature različite visine, i postepeni gubitak u težini i propadanje organizma. Finansiranje i liječenje bolesti je iz budžetskih sredstava, svi oboljeli i potencijalno oboljeli ispituju se o trošku fonda za zdravstveno osiguranje", rekao je Lučić.

Dodaje da povremeno postoje problemi u nabavci kvalitetnih ljekova provjerenih proizvođača ali da su zadovoljni, jer su ljekovi, u principu, uvijek dostupni.

Bonus video: