Bešović: MUP nije imao dovoljno novca da osigura avione

Osiguravanje dodatno otežava, navodi, to što su avioni tokom prethodnih godina osiguravani preko osiguravajućih društava u Rusiji. "Zbog trenutne situacije nismo u mogućnosti da napravimo ugovore sa njima, a zapadna osiguravajuća društva su znantno skuplja, za šta dodatno moramo da opredijelimo sredstva"

9316 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

U 2021. godini nismo imali dovoljno sredstava dodijeljenih Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) kako bismo osigurali avione, rekao je u Bojama jutra direktor Direktorata za vanredne situacije Miodrag Bešović.

Smatra da je opravdana reakcija javnosti i ekoloških društava kada je u pitanju šteta koja se nanosi prilikom požara, te navodi da nemaju ništa protiv da se pokrenu inicijative za utvrđivanje odgovornosti institucija u državnim organima.

"Ali prije svega, sve zavisi od donosilaca odluka, Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija i socijalnog staranja koji treba da opredijele sredstava kako bismo poboljšali čitav sistem zaštite i spašavanja. U 2022. godini su budžet i javne nabavke donesene, opredijeljena su sredstva i tender treba da se otvori da vidimo kakve su mogućnosti da se osigura avion", rekao je Bešović.

Osiguravanje dodatno otežava, navodi, to što su avioni tokom prethodnih godina osiguravani preko osiguravajućih društava u Rusiji.

"Zbog trenutne situacije nismo u mogućnosti da napravimo ugovore sa njima, a zapadna osiguravajuća društva su znantno skuplja, za šta dodatno moramo da opredijelimo sredstva".

Na raspolaganju su trenutno tri aviona za gašenje požara, od kojih je ispravan samo jedan.

"Imamo dva helikoptera od kojih je jedan skoro dovežen iz Njemačke i na njemu smo skoro montirali rezervoar za gašenje požara. Pokrenuli smo određene procedure prema našim državnim organima kojiće nam opredijeliti sredstva za opravku vazduhoplova, dosta zavisi i od osiguranja. Nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu dobiti sredstva", rekao je Bešović

Prema podacima kojima raspolažu, i dalje su aktivni požari na području Kolašina, kao i oni na području Nikšića i na nekim djelovima primorja.

Bonus video: