Jovanović: Disbalans na svjetskom tržištu je vještački izazvan

Očekuje da će do kraja godine doći do stabilizacije kada u odnosu ponude i tražnje

3113 pregleda 3 komentar(a)

Disbalans koji je trenutno aktuelan ne samo na našem, veći i na širem tržištu je vještački izazvan i to znači da će biti potreban određeni vremenski period da se dođe do stabilizacije, rekao je u Bojama jutra Miomir Jovanović, profesor Agroekonomije na Biotehničkom fakultetu.

Očekuje da će do kraja godine doći do stabilizacije kada u odnosu ponude i tražnje.

Što se tiče kretanja cijena, navodi, moramo imati u vidu činjenicu da poljoprivreda prije svega zavisi od prirodnih ciklusa.

"Sada sa ovog aspekta posmatrano, zbog specifičnosti i značaja poljoprivrednih proizvoda i tržišta hrane koje je vrlo osjetljivo, neminovno je da će i dalje pred nama biti period koji će podrazumijevati nestabilnost u kretanju cijena jer cijene u poljoprivredi ne zavise samo isključivo od tog odnosa direktno ponuda i tražnje već i od mnogih drugih faktora konkretno specifičnosti cijene i rasta cijena energenata", objašnjava Jovanović.

Dodaje da Crna Gora, i kada bi u funkciju savila sve potencijale, ne može obezbijediti takozvanu samosnabdijevenost u brašnu, nego će i dalje biti uvozno orjentisana i zavisna od drugih tržišta.

Bonus video: