Đurašković: Insistiraću da se Cetinjski manastir vrati Prijestonici, nadam se da će ga uskoro koristiti i CPC

"Moj odnos sa Mitropolijom će biti na nivou onoga što je odnos Crkve Srbije od 1919. godine do danas prema Crnoj Gori, Crnogorcima, Cetinju i Cetinjanima"

50802 pregleda 1415 reakcija 161 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Novi gradonačelnik Cetinja iz Nikola Đurašković (SDP) poručio je da će u narednom periodu insistirati da se svim mogućim pravnim radnjama ispravi, kako je rekao, nezakonita odluka Vlade o upisu Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsku-pimorsku i da se on vrati u ruke Prijestonice.

On se nada da će Manastir uskoro moći da koristi i Crnogorska pravoslavna crkva.

Đurašković je u intervjuu Televiziji Vijesti rekao da neće sklapati pojedinačne dogovore sa Demokratama i GP URA, zahvaljujući kojima je izabran za prvog čovjeka Cetinja.

On je kazao da, po podacima s kraja prošle godine, Prijestonica duguje 21,5 miliona eura.

"Da je ukupan dug cijelog sistema sa gradskim preduzećima i javnim ustanovama negdje iznad 38 miliona eura. Imam očekivanja, nažalost, da je taj dug u ovom momentu i veći".

Koliko u Opštini ima zaposlenih i namjeravate li da otpuštate radnike?

"Računajući i one na neodređeno vrijeme i ugovorce 226, govorim na nivou same gradske uprave, taj broj je značajno veći sa preduzećima i ustanovama, u ovom momentu ne razmišljamo o otpuštanju radnika".

Izabrani ste uz podršku URE i Demokrata, iako ste ih do prije nekoliko mjeseci optuživali za izdaju?

"Vlast na gradskom nivou čini koalicija SDP i građani i Stara garda Liberalnog saveza. Sva 33 odbornika će moći da podrže naše odluke, tako da pojedinačne dogovore koalicione niti bilo kakve druge sa ovim političkim strukturma nemamo niti ćemo ih imati u narednom periodu".

A, smeta li Vam ili Vam prija podrška Demokrata i URE?

"U politici ne možemo govoriti da li nam nešto smeta ili prija. Važno je da koncept sa prijateljima iz Stare garde za sada ima većinsku parlamentarnu podršku i ne vidim razlog da tako ne bude i ubuduće".

Znamo kako je proteklo ustoličenje Mitropolita Joanikija na Cetinju protiv kog ste i sami protestovali na Belvederu. Planirate li da uspostavite kontakt sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i da li ćete se kao gradonačelnik sastati sa Mitropolitom Joanikijem?

"Moj odnos sa Mitropolijom će biti na nivou onoga što je odnos Crkve Srbije od 1919. godine do danas prema Crnoj Gori, Crnogorcima, Cetinju i Cetinjanima. Ta crkvena organizacija i crkva druge države je dominantno svih tih godina, posebno od 90. godine do danas bila u službi velikosrpskih, političkih, nacionalističkih interesa, negirajući sva moguća prava pravoslavnih Crnogoraca. Ono na čemu ću inisistirati u narednom periodu jeste da svim pravnim radnjama koje smo već preduzeli i koje ćemo u narednom periodu preduzeti korigujemo nezakonitu odluku Vlade o upisu Cetinjskog manastira I vratimo formalno vlasništvo nad manastirom na Prijestonicu, a nadam se vrlo skorom periodu odgovarajućim radnjama omogućimo i korišćenje Cetinjskog manastira od strane CPC".

Da li ćete Vi na neki način pomoći CPC i kako konkretno?

"Da, u punom kapacitetu i mnogo više nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu".

Na prostoru nekadašnjeg Oboda, iako je to prethodna vlast pomepezno najavljivala, ne proizvodi se ni čokolada, ali ni industrijska konoplja. Namjeravate li da radite nešto na tom prostoru?

"Radimo na stvaranju boljeg ambijenta za ulaganje na prostoru cijele Prijestonice i u narednom periodu možemo svjedočiti nekim konkretnim investicijama".

Šta je sa Mojkovačkom ulicom, koja godinama unazad nije završena. Ko je, na kraju, kriv zbog toga i hoće li se konačno završiti tokom Vašeg četvorogodišnjeg mandata?

"Nemam nikakvu dilemu da je odgovornost u prethodnom periodu bila na Prijestonici. Konačno su započeti radovi i ja sam uvjeren da ćemo u ovoj godini svjedočiti završetku radova na ovoj saobraćajnici".

Bonus video: