Marić: Izbori u Beranama pokazali da je SNP konstanta, neće ih lako izbaciti iz vlasti

"SNP drži vlast u Mojkovcu i Nikšiću, neće biti lako izbaciti ga iz vlasti u Beranama. Partije koje neće biti dio manjinske vlade vrše pritisak na SNP, ali kad pričamo o izbornoj volji i biračima to dovodi u pitanje mnogo čega, pa i manjinsku vladu", rekao je Marić

16421 pregleda 221 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Izbori u Beranama su pokazali pojavu novih subjekata i određene konstante, koje je pokazala Socijalistička narodna partija (SNP) koja je imala lošu početnu poziciju, zbog najave da će učetvovati u manjinskog vladi, a izašla je kao vrlo respektabilna, kazao je u Bojama jutra Boris Marić.

Navodi da su rezltati u ovoj opštini i u Ulcinju pokazali trend prestruktuiranja na političkoj sceni Crne Gore.

"Rezultati su pokazali dalji, značajan pad Demokratske partije socijalista (DPS), koja je dugo decenija bila dominantna. Politički sistem je prodisao, imamo mnogo veći nivo političke slobode ali mnogo manje političke kulture. To je obično činjecina kojase pojavljuje kada se jedno društvo uči funkcionalnoj demokratiji".

Očekuje dugačke pregovore oko formiranja vlasti.

"SNP drži vlast u Mojkovcu i Nikšiću, neće biti lako izbaciti ga iz vlasti u Beranama. Partije koje neće biti dio manjinske vlade vrše pritisak na SNP, ali kad pričamo o izbornoj volji i biračima to dovodi u pitanje mnogo čega, pa i manjinsku vladu", rekao je Marić.

Dodaje da je u Beranama Evropa sad ušla u biračko tijelo DPS-a, što je za analizu, jer građanske strukture i partije koje su imale tu tendenciju do sada nisu uspijevale u tome.

Kada je riječ o izborima u Ulcinju, Mariću je najveće iznenađenje koalicija oko GP URA.

"Oosvojiti toliko glasova u sredini gdje je DPS toliko dugo... Sada je naredu kombinatorika. Na osnovu broja političkih subjekata i rasporeda rezultata ne možete zaključiti ko je favorit da čini vlast na državnom nivou. Biće interesantno pratiti pregovore", ocjenjuje Marić.

U narednim danima očekuje formiranje manjinske vlade.

"Manjinsku vladu ćemo dobiti u narednih deset dana ili je neće biti, jer ovo predugo traje i već je u nekoj zoni kada je mnogo veći rizik da se formira manjinska vlada nego prije. Onda će se formirati tehnička vlada koja će pripremati izbore. Ništa se nije radilo na planu izbornog zakonodavstva", poručio je.

Bonus video: