U Ulcinju svi slavili, u Beranama se nije očekivao ovoliki pad DPS-a

"Dritan Abazović je rekao da će biti okosnica nove vlasti, a to je sada pitanje. Da li će koalicija predvođena Mehmetom Zenkom činiti njihovu koaliciju, ili će s druge strane ostati stara koalicija, DPS i albanske partije", navodi Ajković

12354 pregleda 23 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

I prije mjesec dana bilo je jasno da Demokratska partija socijalista (DPS) u Beranama neće moći da se vrati na vlast, ali nije bilo moguće predvidjeti da će doživjeti toliki pad, rekao je u Bojama jutra novinar Nezavisnog dnevnika "Vijesti" Tufik Softić.

"U prethodnim sazivima sa koalicionim partnerima izgubila je vrlo tijesno i imala jedan mandat manje od većine. Ovog puta ne da nije tijesno, nego je tako veliki da je to iznenađenje. Negdje se očekvialo da će ostati pojedinačno najjača partija, ali sa nekoliko mandata više", rekao je Softić.

Iznenađenje su, kaže, bile nove partije i partije koje su izašle samostalno - Berane sad, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora.

"Demokrate su porasle značajno. Sada je neizvjesna situacija jer ima novih činilaca koji bi mogli da potisnu SNP. Mislim da to može da se desi, ali ne očekujem da hoće. SNP sa DF i Demorkatama čini lokalnu vlast u Nikšiću, Mojkovcu i Herceg Novom i ono što je bila poruka predsjednika partije Vladimira Jokovića jeste da ne mogu uključiti SNP tamo gdje je najslabiji, a gdje je najjači isključiti ga iz vlasti", navodi Softić.

Novinar TV Vijesti Danilo Ajković tokom izbornog dana nalazio se u Ulcinju gdje je, kako kaže, dan protekao mirno.

"Sinoć su svi slavili. Neki jer su popravili svoj rezultat, a neki jer se nadaju da će koalicionim dogovorima moći da formiraju vlast u toj opštini", kaže Ajković i dodaje da je jasno da će biti koalicija:

"Takav je odnos snaga. Dritan Abazović je rekao da će biti okosnica nove vlasti, a to je sada pitanje. Da li će koalicija predvođena Mehmetom Zenkom činiti njihovu koaliciju, ili će s druge strane ostati stara koalicija, DPS i albanske partije", navodi Ajković.

Smatra da promjene u odnosu snaga nisu iznenađenje zbog svega što se dešavalo na državnom nivou.

"Ljudi su rezignirani, što je pokazala i mala izlaznost".

Bonus video: