Darmanović: Od opreme za gašenje požara u Kolašinu imamo srce i dva vozila; Mandić: Sve za zaboravi kada prođu požari

Gosti Reflektora Vojo Laković - savjetnik premijera za bezbjednost, Miodrag Bešović - direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Željko Darmanović - komandir Službe zaštite i spašavanja u Kolašinu i Maksim Mandić - komandir Službe zaštite i spašavanja u Kotoru

27261 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Komandir Službe zaštite i spašavanja u Kolašinu Željko Darmanović kazao je da su vatrogasci slabo opremljeni, da nemaju osnovnu zaštitnu opremu.

On je gostujući u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti rekao da nijesu adekvatno opremljeni.

"Imamo radna odijelja koja nijesu adekvatna i nijesu zaštitna od vatre i dima. Nemamo vatrogasnih rukavaca, imamo srce i dva vatrogasna vozila", rekao je Darmanović.

Požari na području kolašinske opštine počeli su u 19. marta.

Vatra je uništila velike površine pod šumom, pašnjake, nisko rastinje, a požar je progutao i više nenastanjenih ili povremeno nastanjenih seoskih kuća.

U većini sela, rame uz rame sa vatrogascima, danonoćno su mještani, a tri dana požare na pojedinim lokacijama gasili su helikopteri Vojske Crne Gore.

Darmanović je kazao da kolašinskoj Službi zaštite i spašavanja od osnovne opreme "nedostaje sve".

Istakao je da su imali pomoć iz vazduha u gašenju požaru "da od svega ovoga danas ne bi bilo ništa".

Direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović kazao je da raspolažu sa tri helikoptera koja su relativno stara i tri aviona od kojih je jedan ispravan, a dva oštećena.

"U voznom stanju imamo jedan avion i jedan helikopter...", rekao je Darmanović

Bešović je rekao da su u oktobru prošle godine Vladi predali informaciju o stanju u sistemu Direktorata za za spašavanja i unapređeanju avio-helikopterske jedinice.

"Da smo dobilo pozitivno mišljenje na ovu našu informaciju mi bismo do sada popravili ova dva aviona i imali tri... Za popravku aviona je potreban određen vremenski period...", rekao je Bešović.

Pojasnio je da je 8. oktobra prošle godine poslao mejl ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću u kojem se navodi da se shodno dogovoru sa sjednice Vlade održane dan ranije na kojoj je razmatrano unapređenje stanje avio-helikoipterske jedinice koju je pripremio MUP i tražio zajednički sastanak.

"Odgovor nijesmo dobili... 18. oktobra šaljemo novi dopis u kojem zbog hitnosti postupka postupanja molimo da odgovorite što prije kako bi se sastanak održao tokom ove sedmice. Dobijamo odgovor da se predlaže da se o ovoj temi razgovara na sastanku koji će biti organizovan sa vašom budžetskom jedinicom u cilju pripreme Zakona o budžetu za 2022. godinu. Koordinacioni tim je donio zaključke i preporučio Vladi da nam se odobre sredstva i trebaće nam šest mjeseci. Na toj Vladi sam molio da se krene u proceduru jer sam znao da ako izgubimo ovo vrijeme da ga nećemo moći nadoknaditi. To je problem koji sada ne možemo riješiti. Dobio sam odgovor da će se to razmatrati u okviru budžeta...", rekao je Bešović.

Savjetnik premijera za bezbjednost Vojo Laković je potvrdio da je tačno da je 7. oktobra 2021. godine Valda odložila odlučivanje o informaciji za helikoptersku jedinicu.

"Služba MUP-a je trebala da donese kompletan predmet na sjednicu Vlade. Vlada nije kriva... Ministarstva su samostalna u radu. Uporno se pokušava da se sve što valja prikaći nekome tamo sa strane, a sve što ne valja Vladi. Na Vladu se donosi kompetan materijal da bi se o njemu raspravljalo. Ovo pitanje nije za kabinet premijera Krivokapića nego je pitanje za resornog ministra Sergeja Sekulića i resornog ministra za finansije. Koordinaciono tijelo sve što je došlo od sektora je momontalno preduzelo mjere", rekao je Laković.

Komandir Službe zaštite i spašavanja u Kotoru Maksim Mandić kazao je da je ovih godinu i po dana "bilo dobacivanja lopte i došlo je do njenog samozapaljena i prebačena je vatrogascima".

"Došlo se do toga - sada se vi malo igrajte sa tim, mi vam ne možemo pomoći sad ćete morati nekako drugačije da gasite. Možemo, mi ćemo da ugasimo i jedni druge nas 600 vatrogasaca da čuvamo jer svi znaju svoj posao da rade. Pitanje je kako ćemo da uđemo u požarnu sezonu. Ukoliko država ne može da obezbijedi svoje vazduhoplove postoji način kako da se iznajme... Ostalo je dva mjeseca do ljetnje požarne sezone. Ukoliko kiša ne bude dala željene rezultate šta ćemo onda da radimo", istakao je Mandić.

Bešović je rekao da je jasno da postoje mimoilaženje na relaciji premijer - ministar MUP-a.

"Ja ne želim da se stavljam na bilo čiju stranu. Imam obavezu prema službenicima Direktorata i ljudima koji su prvi na udaru kada dođe do požara i moram da kažem istrunu. Informacija koja je prije neki dan usvojena je ista kao ona koja je u oktobru poslata... ", naveo je Bešović.

Darmanović je kazao da većina vatrogasnih službi na sjeveru nema osnovne uslove za rad.

Bešović je istakao da dok su požari svi hvale Direktorat i vatrogasce i afirmišu ih.

"Svi su tu što treba... Čim se završi požarna sezona to se zaboravi... Čisti primjer je ovo što se dešava sa avio-helikopterskom jedinicom", rekao je Bešović.

Mandić je situaciju sa neosiguranjem vazduhoplova razumio kao "nerad državnih organa".

"Cijenim sve kolege iz Direktora za službu i spašavanje. Ali ovo što se dogodilo možda je dobro da bi vidjeli gdje smo i što smo...", naveo je Mandić.

Urednica emisije Aleksandra Mudrreša istakla je da vatrogasci iz Bara moraju da plaćaju prolaz kroz kroz Sozinu i da im za to treba 18 eura.

Mandić je istakao da je isti problem i sa Pomorskim saobraćajem.

"Vatrogasci svugdje treba da plate položaj što je nepojmljivo. Plaćate da idete da gasite požar", rekao je Mandić.

Bešović je rekao da sistem zaštite i spašavanja raspolaže sa 600 vatrogasaca i spasilaca i oko 200 vozila.

"Svako vozilo u sistemu nije za gašenje požara. Imamo osam, devet dobrovoljnih vatrogasnih društva...", rekao je Bešović.

On je rekao i da će problem sa avio-helikopterskom jedinicom biti djelimično riješen.

"Nadam se da ćemo imati jedan avio i helikopter i da ćemo do kraja sezone moguće da popravimo ova dva aviona. Vrijeme nam je proteklo, to ne možemo vratiti. Ovo sa čim raspolažemo bićemo spremni", rekao je Bešović.

Bonus video: