Miljanić: Dojave iz regiona otežavaju istragu, Tužilaštvo će kada bude vrijeme dati rezultate

"Lažne dojave su opasne jer se policija koncentriše na prostor gdje je prijavljena postavljena eksplozivna naprava, dok se na drugoj lokaciji može desiti nešto. Međutim, mi do sada nismo imali takav slučaj", navodi

5353 pregleda 1 komentar(a)

Izviđaj u slučaju lažne dojave o postojanju eksplozivne naprave u Vili "Vektra" je još uvijek u toku, a slučaj je u rukama nadležnog tužilaštva, kazao je u Bojama jutra državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić.

On navodi da posao uvijek otežava kada dojave dolaze iz regiona i drugih država, jer tada komunikacija ide preko Interpola i koristi se međunarodna saradnja kako bi se došlo do podataka.

"Ove godine imali smo dvije lažne dojave, prošle jednu, a 2017. ih je bilo više od četiri. Karakteristično je da je su u tom periodu neke rasvijetljene. Radilo se o kriminalnim grupama. Rasvijetljena je i dojava o eksplozivnoj napravi u Delta sitiju", kazao je Miljanić.

Ističe da se policija odnosi odgovorno, te da su uključena tužilaštva pod čijom je ingerencijom određeni predmet.

"Tužilaštvo će kada bude vrijeme dati rezultate istrage. Lažne dojave su opasne jer se policija koncentriše na prostor gdje je prijavljena postavljena eksplozivna naprava, dok se na drugoj lokaciji može desiti nešto. Međutim, mi do sada nismo imali takav slučaj", navodi Miljanić i dodaje da postoje razni motivi zašto se prijavljuju bombe:

"Ako se prijavljuju u sudu znači da treba da se odloži neki proces, ako se prijavljuje na sportskom događaju da se prekine utakmica... Postoje zavađene kriminalne strukture u odnosu na diskoteke i hotelsko-ugostiteljske sadržaje, postoje motivi lične osvete, čitav je niz stvari. Može se unijeti nesigurnost i panika među građane", objasnio je.

Saradnja policije sa građanima je odlična.

"U momentu kada se dojavi da je postavljena eksplozivna naprava Uprava policije blokira lice mjesta, obezbijedi ga, evakuiše građane, obavijesti OKC koji obavještava sektor policije koji obavlja protivdiverzioni pregled".

Miljanić smatra da su sankcije od tri godine zatvora, koje predviđa zakon, blage za ovakvu vrstu djela.

Ipak, Miljanić navodi da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori potpuno stabilna.

Nemamo problema ni u smislu obračuna kriminalnih grupa, kojih je ranije bilo dosta. kontrolišemo izbjegličku krizu uz pomoć drugih institutcija"

Bonus video: