Bošnjak: Osnovati Alimentacioni fond zbog dobrobiti djece, država ima mehanizam da se naplati od neodgovornih roditelja

Dodaje da roditelj može da reaguje nakon dva mjeseca neisplaćenih ili djelimično isplaćenih izdržavanja, jer postoje pojedini koji ne plaćaju iznos koji je opredijeljen odlukom suda

1926 pregleda 6 komentar(a)

Država treba da reaguje zbog dobrobiti djece i osnuje Alimentacioni fond, kako ona ne bi ispaštala i redovno primala alimentaciju, a da se država kroz svoje mehanizme naplati od dužnika, odnosno da ona bude ta koja će da neodgovornog roditelja prinudi da on plati kaznu ili da izdržava zatvor, kazala je u Bojama jutra potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

Navodi da statistika pokazuje da se preko 80 odsto slučajeva radi o očevima koji ne plaćaju alimentaciju i onda na taj način uskraćuju djecu za normalan život.

"S tim što majka najčešće neće da prijavi iako postojeće zakonodavstvo dozvoljava krivičnu prijavu protiv neodgovornog roditelja".

Dodaje da roditelj može da reaguje nakon dva mjeseca neisplaćenih ili djelimično isplaćenih izdržavanja, jer postoje pojedini koji ne plaćaju iznos koji je opredijeljen odlukom suda.

"Nakon dva mjeseca one reaguju prema Centru za socijalni rad i onda imaju mogućnost plaćanja alimentacije i to se plaća za djecu do 18 godina a za lica sa hendikepom do 26 godine", rekla je Branka.

Ima situacija i dešavaju se da ljudi nemaju problema sa tim da pođu u zatvor ali tu imate drugu situaciju da uglavnom majke ne žele zbog svog potomstva i zbog dosta nekih drugih okolnosti da šalju svoje bivše partnere u zatvor zbog ovog krivičnog djela, i onda ostaju negdje na nekoj ravnoj liniji niti se završava obaveza niti se kažnjava lice i onda prosto mehanizmi tu zaostaju.

Advokatica Milica Parađin navodi da ima slučajava kada majke ne žele zbog djece da šalju bivše partnere u zatvor, zbog čega ostaju "na ravnoj liniji niti se završava obaveza, niti se kažnjava lice".

"Iz tog razloga dolazimo do toga da država ne može drugačije da im pruži pravnu zaštitu bez tu pravnu zaštitu, tako da ideja ovog zakona je da upravo država stane iza samohranih roditelja i za korisnike izdržavanja i na taj način im omogući određenu sigurnost ukoliko dođu u situaciju da ostanu bez svojih prava da mogu da ih realizuju preko države", rekla je Parađin.

Visina alimentacije je, dodaje, već unaprijed određena zakonom.

Trenutno minimalna alimentacija iznosi 84 eura i 30 centi.

Bonus video: