Važno da djeca pred polazak u školu znaju da upravljaju emocijama, reaguju adekvatno i imaju pažnju, ne da čitaju i pišu

"Ono što je takođe važno jeste da govor bude dobro razvijen, da dijete izgovara sve glasove prije polaska u školu. U poslednje vrijeme ti problemi su veoma česti, puno je djece koja do trenutka kretanja u prvi razred nijesu razvila govorni aparat"

4578 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Važno je da dijete na procjeni pred polazak u školu može da se odvoji od roditelja i bude samostalno, upravlja svojim emocijama, reaguje adekvatno, ostvaruje odnose sa vršnjacima i ima pažnju i koncentraciju, kazala je u Bojama jutra psihološkinja Milica Pušonjić

Bitno je da sve te sposobnosi budu dobro razvijene.

"Voljela bih da napomenem roditeljima da tokom razgovora sa djetetom o tome šta ih očekuje na ovoj proceni uopšte nije važno da oni znaju da čitaju, da pišu, da računaju... To je nešto što će učiti u školi", rekla je.

Navodi da se dešava da dijete intelektualno bude sjajno i sve dobro odradi, ali da neki drugi segmenti nisukakvi bi trebalo da budu kada se kreće u prvi razred.

"Ono što je takođe važno jeste da govor bude dobro razvijen, da dijete izgovara sve glasove prije polaska u školu. U poslednje vrijeme ti problemi su veoma česti, puno je djece koja do trenutka kretanja u prvi razred nijesu razvila govorni aparat, a to je takođe jedan od kriterijuma za polazak u školu tako da kada se to desi, naravno u razgovoru i u dogovoru sa roditeljem predlažemo odlaganje početka školovanja za jednu godinu", objasnila je Pušonjić.

Dodaje da je važno da roditelji budu svjesni da su oni saradnici u školovanju njihovog djeteta i da je dobra komunikacija sa školom, nastavnicima i učiteljicama važna na samom početku.

Po zakonu, u školu se upisuju djeca koja u ovoj kalendarskoj godini navršavaju šest godina, a to je ove godine 2016. godište.

"Ono što je važno da istaknem jeste da sve prijave moraju proći kroz informacioni sistem obrazovanja Crne Gore, bilo da se roditelji prijavljuju sami preko portala ili da dolaze u školu, sve prijave moraju biti evidentirane elektronski, a nakon toga ste onda odgovaraju sa članovima stručne službe škole o datumu dolaska na testiranje odnosu na procjenu zrelosti za školu", rekla je.

Kaže da roditelji već danas roditelji mogu da se prijave na portal www.upisi.edu.me sa važećom mail adresom na koju će onda dobiti potvrdu, nakon čega biraju željenu školu.

"Za početak ukucavaju osnovne podatke o učeniku, a nakon toga popunjavaju jedan upitnik koji takođe sadrži neka uopštena pitanja vezano za samo dijete, a ta pitanja nama u školi pomažu u procjeni. Naravno nije obavezna pitanja, roditelj može i da ne odgovori ukoliko ne želi. Nakon toga što je popunjen taj upitnik onda biraju termin za dolazak u školu na razgovor sa psihologom ili pedagogom. Škole su već unijele svoje termine i roditelj bira onaj koji njemu odgovara", objasnila je Pušonjić.

Bonus video: