Dom zdravlja Podgorica vratio u proces rada timove porodične medicine

"Mislimo da 80 timova porodične medicine koji sada funkcionišu baš kao porodični ljekari sa medicinskom sestrom, imaju bržu i bolju komunikaciju između pacijenta", rekao je Jokić

3275 pregleda 2 komentar(a)

Dom zdravlja Podgorica vratio je u rad timove porodične medicine, kazao je u Bojama jutra direktor DZ Danilo Jokić.

On navodi da porodična medicina nije novina u zdravstvenom sistemu Crne Gore, ali da ga je, čim je zaživio 2005. urušio sa izmjenom naziva koji se sada zove izabrani ljekar.

"Zajedno sa timom ljudi u najužem menadžmentu donijeli smo odluku da vremenom polako vratimo zapravo nešto što se zove porodični ljekar i da dobije pravu dimenziju onako kako je bilo prvobitno zamišljeno. Mislimo da 80 timova porodične medicine koji sada funkcionišu baš kao porodični ljekari sa medicinskom sestrom, imaju bržu i bolju komunikaciju između pacijenta", rekao je Jokić.

Dodaje da će čak i porodice sa izabranim ljekarom u svakom momentu znati gdje se nalazi njegov izabrani ljekar, kad može da ga primi i da li je njegov ljekar odsutan sa posla, ko ga mijenja i da ima komplet zdravstvenu uslugu.

"Jedan ljekar je porodični ljekar za kompletnu porodicu, i čak danas imamo izabranog doktora za žene, izabranog doktora za djecu, ono što je ideja nas kao menadžmenta je da i pedijatar i ginekolog budu zajedno u timu sa porodičnim ljekarom i da taj porodični ljekar bude neko ko će tražiti konsultacije i od ginekologa i od pedijatra za svoje pacijente".

Jokić kaže da redovno rade kontrole kako bi vidjeli kako funkcioniše sistem, te da će trebati vremena da se sistem uhoda i sve se dovede u besprekorno stanje.

"Mogu da pohvalim Glavni grad Crne Gore da imamo dovoljan broj ljekara, da je 80 timova formirano na osnovu podjeljenih brojeva telefona koji su u punom kapacitetu i u punoj funkciji. Istina da na sjeveru imamo znatno manji broj ljekara, da se tamo resursi moraju jačati, da ljekari koji izlaze sa Medicinskog fakulteta moraju prihvatiti da se ne može raditi baš u svom svom mjestu odmah, nego da moramo prihvatiti da je Crna Gora regionalno takva i da mora jedan dio ljekara da se usmjerava i prema moru i prema sjeveru", rekao je Jokić.

Bonus video: