Dobija li Crna Gora manjinsku vladu - naredna sedmica donosi konačan odgovor?

Iz SDP-a i SD-a potvrdili Televiziji Vijesti da imaju uslove za ulazak u manjinsku vladu. Iz URA pozivaju SNP, ali i ostale stranke da se u najkraćem roku izjasne ostaju li pri ranije izrečenim stavovima o učešću, odnosno podršci manjisnkoj vladi

15319 pregleda 16 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Naredna sedmica konačno bi trebalo da donese odgovor na pitanje – dobija li Crna Gora manjinsku vlade, dva mjeseca nakon rušenja aktuelne.

Tako, barem, najavljuju iz Građanskog pokreta URA, partije mandatara Dritana Abazovića, nakon što je sinoć lider SNP-a Vladimir Joković, saopštio kako bi, usljed eventualnog ulaska SDP-a i SD-a, Glavni odbor njegove partije morao ponovo da se izjašnjava.

Iz SDP-a i SD-a danas su Televiziji Vijesti potvrdili da imaju uslove za ulazak u manjinsku vladu.

Iz GP URA pozivaju SNP, ali i ostale stranke da se u najkraćem roku izjasne ostaju li pri ranije izrečenim stavovima o učešću, odnosno podršci manjinskoj vladi.

Iz URA su i danas rasplet situacije u vezi sa formiranjem manjinske vlade, najavili za narednu sedmicu.

"Mislim da su se stekli svi uslovi da u toku naredne nedjelje imamo konačan rasplet ove političke situacije i da taj rasplet rezultira time što bi mandatar podnio predlog Skupštini da se održi sjednica na kojoj bi se birala nova vlada", rekao je TV Vijesti Zoran Mikić (GP URA).

Tu vladu, činili bi - Crno na bijelo, SNP i partije manjina, ponavljaju u URA, kao i to da su otvoreni i za širu koaliciju.

Tako, makar za sada, ne misli lider SNP-a Vladimir Joković, koji je sinoć u emisiji Načisto rekao da bi o eventualnom ulasku SDP-a ili SD-a morao opet da odlučuje Glavni odbor njegove partije

"Mi, za sada, možemo da poštujmo samo odluku Glavnog odbora, za eventualnu neku izmjenu trebala bi procedura? Ta je pocedura da se saziva novi Glavni odbor, da se objašnjava, i da se donosi nova odluka", rekao je Joković u emisiji Načisto.

Mikić poručuje da kakve god bile, konačne odluke, ali ne samo SNP-a, moraju biti poznate što prije.

"U ovom trenutku određene partije mijenjaju ranije izrečene stavove, pritom mislim ne samo na potpisnice Memoranduma, nego na sve na političkoj sceni CG, tj. i one koje su ranije, u različitim formama, najavljivale podršku manjinskoj vladi. Ukoliko su svi ostali pri ranije izrečenim stavovima mislim da je situacija jasna. Ali, ukoliko će sad određeni subjekti da se pojavljuju sa novim zahtjevima i da mijenjanju svoje stavove, ili da dolaze sa nekimm uslovljavanjima, onda je jasno da je ovaj proces u blokadi", rekao je Mikić.

Za SDP i SD cijeli proces traje neopravdano dugo. Otkrivaju pod kojim uslovima su spremni da budu dio manjinske vlade

"SDP očekuje da će se mandatar, shodno ustavnoj obavezi, opredijeliti i predložiti Vladu koja ima podršku u Skupštini, a koja će biti zasnovana na programskim principima i prioritetima koje je podržalo 40 poslanika opozicije, a URA dala načelnu saglasnost. Na tim dogovorenim principima, u čvrsto evropskoj i euroatlanskoj Vladi, SDP je spreman da participira", rekao je lider SDP-a Raško Konjević.

Stavovi SNP, koji "određuje" ko može, a ko ne može biti dio Vlade je "igra ucjena" i to pitanje treba da riješi mandatar

"Građanska, sekularna, evropska i evroatlantska orijentacija, koja je naročito važna u vremenu naraslih bezbjednosnih rizika sa kojim se suočavamo zbog otvorene vojne agresije Rusije na Ukrajinu, kao i poboljšanje životnog standarda građana, moraju biti prioriteti rada buduće Vlade, ukoliko neko želi SD za partnera u toj priči. Cijenimo da se u najkraćem roku mora doći do dogovora oko eventualne manjinske vlade. U suprotnom, jedino racionalno rješenje je vraćanje mandata predsjedniku države", kazao je lider SD-a Damir Šehović.

Konjević je TV Vijesti saopštio i da su neki rokovi već probijeni.

"Na posljednjem sastanku je uvažen SNP-ov zahtjev da do 29. marta, nakon lokalnih izbora, saopšti potencijalnim partnerima svoj konačan stav. Očekujemo da se ispoštuje dogovor i mandatar, u najkraćem roku, obavijesti javnost postoji li spremnost drugih političkih subjekata da pristupe sporazumu i tako formiramo Vladu", rekao je lider SDP-a.

Iz URA za sve učesnike pregovora još jedna poruka:

"Da se decidno izjasne - da ne zamagljuju suštinu, da ne varaju građane Crne Gore", rekao je Mikić.

Bonus video: