Glumci podgoričkog Gradskog pozorišta čekaju da na lokaciji "Kino kulture" dobiju svoju zgradu

Iako su radovi prvi put ozvaničeni 2000. godine, kamen-temeljac je postavljen tek 16 godina kasnije, nekoliko dana uoči izbora. Prvobitni rok za završetak radova bio je 17. oktobar 2018. godine i od tada su se rokovi samo probijali

14338 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Nekako se snalazimo, ali vapimo za boljim uslovima za rad – tako glumci podgoričkog Gradskog pozorišta komentarišu to što i dalje ne znaju kada će biti gotova njihova nova zgrada, na mjestu nekadašnjeg Kino kulture.

"Mi jesmo navikli da radimo uglavnom u KIC Budo Tomović, ali to nije projektovano kao pozorište, kao pozorišna sala. Jeste nasušno potrebno da Gradsko pozorište ima svoju zgradu i to što prije, ali je isto tako bitno da ta zgrada bude po svim modernim pozorišnim standardima. Zaista je potrebno da imamo komfor, da imamo gdje da odmorimo, da se ne gužvamo u malim garderobama", kazao je glumac Gradskog pozorišta Miloš Pejović.

Iako su radovi prvi put ozvaničeni 2000. godine, kamen-temeljac je postavljen tek 16 godina kasnije, nekoliko dana uoči izbora. Prvobitni rok za završetak radova bio je 17. oktobar 2018. godine, i od tada su se rokovi samo probijali. Kada će konačno biti završena zgrada Gradskog pozorišta još se ne zna.

"U toku su radovi koji se tiču scenske tehnike. Nakon toga, izvođač prve faze radova “Cijevna Commerce” će završiti preostale radove iz osnovnog ugovora, odnosno postavljanje elektro galanterije i obloga u kuli. Za potpuno stavljanje objekta u funkciju preostaje i nabavka kancelarijskog namještaja, što je obaveza korisnika prostora", saopštili su iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Osnovni radovi “Cijevne Commerce” koštaju tri miliona i 905 hiljada eura a scenska tehnika, koju pravi preduzeće “Tehnogradnja” skoro dva miliona i 900 hiljada. Iz Agencije tvrde da su problemi sa projektnom dokumentacijom prouzrokovali kašnjenje, a u međuvremenu se iskrsli i dodatni troškovi.

“U okviru radova scenske tehnike, tehničkom dokumentacijom nije bilo riješeno napajanje sve potrebne opreme, što je zajedno sa svim nedostajućim detaljima i neriješenim pitanjima iz projekta, uslovilo da se objavi novi tender u iznosu od 280.000 eura za nabavku i ugradnju opreme za automatsko upravljanje uređajima i sistemima Gradskog Pozorišta, bez kojih objekat ne može funkcionisati”, navode iz Agencije.

Novi troškovi i novi rokovi u vezi sa izgradnjom nove zgrade doveli su do toga da su se glumci praktično navikli da rade u skromnim uslovima, i da ne mogu da pariraju gotovo nijednom gradskom pozorištu u glavnim gradovima u regionu.

“To što nemamo konkretan rok jeste zaista zabrinjavajuće. Naravno da bi bio veliki vjetar u leđa da se ta zgrada otvori", kazao je Pejović.

Zato se nadaju da će brzo dočekati da zaigraju na daskama koje život znače u svojoj kući....i konačno u komfornom ambijentu.

Bonus video: