Abazović: Danas nešto manje velikih kriminalnih grupa nego ranije

"Napravio se pregled organizovanih kriminalnih grupa sa njihovim članovima, čitava mreža, ona će se sastojati iz javnog dijela koji će biti objavljen i tajnog dijela koji neće biti objavljen", kazao je Koordinator službi bezbjednosti

13284 pregleda 30 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Policijski funkcioner Dalibor Medojević, koji je uhapšen prije skoro mjesec dana, samo je jedan u nizu onih za koje se sumnja da su članovi kotorskih kriminalnih klanova.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je sarađivao sa vođom škaljarskog klana Jovanom Vukotićem.

Sredinom decembra uhapšen je još jedan policajac - Darko Lalović, koji se sumnjiči da je informacije iz istraga odavao pripadnicima suprostavljenog – kavačkog klana i to onima koji su, po prikupljenim dokazima, pucali u novinarku Oliveru Lakić 2018. godine.

Koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović tvrdi da više neće biti mjesta javašluku u javnoj upravi ali o mogućim novim hapšenjima službenika policije nije želio da govori.

Nije jasno ni da li su nadležni u nedavno usvojenoj Procjeni opasnosti od organizovanog kriminala identifikovali koliko je članova kriminalnih grupa koji su infiltrirani u bezbjednosne službe.

"Mi smo identifikovali svoje neprijatelje, kada kažem neprijatelje, mislim na državne neprijatelje, ljude koji su uvezani u organizovani kriminal. Napravio se pregled organizovanih kriminalnih grupa sa njihovim članovima, čitava mreža, ona će se sastojati iz javnog dijela koji će biti objavljen i tajnog dijela koji neće biti objavljen. Da je onih visokorizičnih kriminalnih grupa nešto manje nego u prethodnom periodu, a i da su neke krajnje desektovane u ovih prethodnih godinu dana", kazao je Abazović.

Kriminalne grupe desetkovane su između ostalog i zahvaljući dokazima koji su crnogorskim istražiteljima dostavljeni iz Europola. Riječ je o komunikaciji članova kriminalnih grupa, putem “kriptovanih telefona”. Jedan od njih, kako priznaje, imao je i sam Abazović.

"Kriptovani telefon nemam, imao sam ga u početku iz razloga što kriptovani telefon nije zabranjen. Dobio sam ga od svog partijskog kolege i nismo ga koristili, mogu da ga poklonim nekome bilo kome - kome treba. Ova priča oko kriptovanog telefona vezano za mene je kao ona priča oko 21 miliona ili ne znam kakvim donacijama ili što bi Nebojša Medojević rekao klinikama i nekim bogaćenjem", saopštio je Abazović.

U Procjeni opasnosti od organizovanog kriminala, dokumentu poznatom po nzivu SOCTA, evidentirano je 10 kriminalnih grupa a kako su objavile "Vijesti", pojedine broje više od 200 članova.

Bonus video: