Ivanović: Većina investitora se ne pridržava načela i principa da dobije katastar podzemnih instalacija

Ivanović dodaje da se u mreže ulagalo puno, a da su od 2019. u toku projekti revitalizacije, gdje se radi rekonstrukcija 10 kilovatnih dalekovoda, niskonaponskih mreža i pripadajućih trafostanica, u koje je uloženo nepunih 35 miliona eura

2266 pregleda 1 komentar(a)

Do 30. marta nismo imali značajnih problema na mreži, a problem je nastao 30.marta kada je u jutarnjim časovima došlo do prekida napajanja jednog dijela Podgorice u vremenskom intervalu od sat i 30 minuta, rekao je u Bojama jutra Vladimir Ivanović, rukovodilac operativne direkcije CEDIS-a.

"Naveče je bio drugi prekid koji je trajao nekih sat vremena. Što se tiče prvog prekida kvar se desio u sredini kolovoza, tačno na bijeloj liniji na putu koji vodi od vezirovog mosta ka Zagoriču. Što se tiče kvara u večernjim časovima, kvar je nastao u jednoj od distributivnih trafostanica koja se nalazi u stambenoj zgradi. Situacija je vrlo bizarna ili čudna, ulaskom jedne male životinjice koja je napravila kratak spoj došlo je do kvara", objasnio je Ivanović.

Navodi da je cijena struje koja je odobrena trenutno CEDIS-u za ovaj period 52,30 eura, dok su cijene na tržištu trenutno veće do pet puta.

"Ako bi se nastavilo ovim trendom, likvidnost CEDIS-a bi definitivno bila ugrožena", smatra Ivanović.

CEDIS svakodnevno prima veliki broj zahtjeva za izdavanje katastra podzemnih instalacija.

"Uvijek izlazimo sa tim našim nalazima, narednog dana ali problem je što se većina investitora ne pridržava tih načela i principa da dobije katastar podzemnih instalacija. Većina firmi koje su u državnom vlasništvu slijede te procedure".

Ivanović dodaje da se u mreže ulagalo puno, a da su od 2019. u toku projekti revitalizacije, gdje se radi rekonstrukcija 10 kilovatnih dalekovoda, niskonaponskih mreža i pripadajućih trafostanica, u koje je uloženo nepunih 35 miliona eura.

"Imali smo sada na teritorijama Opštine Nikšić, Plužine, Kolašin i Bijelo Polje paljenje i pripremu zemljišta za obradu, gdje su nažalost neki dalekovodi bili ugroženi. U jednom dijelu su sagorjeli i djelovi tih stubova, na teritoriji opštine Nikšić i Plužine 17 dalekovodnih stubova, teritorija Bijelo Polje i Kolašin 11 koji su morali biti potpuno zamijenjeni. Imali smo na dalekovodu Dolac u Beranskoj opštini nelegalnu sječu stabala, tom prilikom su stabla pala na dalekovod i došlo je do loma nekoliko stubova, prekida provodnika gdje je to u nepristupačnim predjelima i onda je potrebno vrijeme da se prođe i da se te stvari riješe".

Ivanović navodi da CEDIS ima dobru komunikaciju sa građanima, ali da je nemoguće izaći u susret svima.

"Brojevi koji su za prijavu kvarova su samo za tu namjenu, a ne za dobijanje informacija. Radimo već pripremu za pravljenje jednog ozbiljnog call centra u kom bi se mogli dobijati sve ostale informacije kako bi ove linije ostale slobodne da u sitacijama kvarova skoro svi mogu da nas dobiju", rekao je Ivanović.

Bonus video: