Bojanić: Gubitak CEDIS-a se mogao pokriti kroz dokapitalizaciju ili pozajmicu od EPCG

Iako kaže da je gubitak CEDIS-a opravdan i očekivan zbog poremećaja na tržištu električne energije, ministar je bio protiv ovakve intervencije Vlade i EPCG

8414 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Bojanić, Foto: Boris Pejović
Bojanić, Foto: Boris Pejović

Kupovali megavat sat struje po 94 eura, a isporučivali po 53. To je razlog, kažu u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), za gubitak od oko deset miliona eura na kraju prošle godine.

Od aprila do decembra 2021. morali su da nabave 250 hiljada megavat sati električne energije po cijeni koja je na tržištu doživljavala vrtoglavi skok, a da je prodaju po onoj koju im je odobrio regulator

"Cijena struje koja je odobrena CEDIS-u za ovaj period je bila 53,30 eura, dok su cijene na tržištu sad trenutno veće do pet puta. I to je jedini razlog, nema drugog... Prošle godine je to bilo šest mjeseci – da su cijene poremećene na tržištu, gdje su bile i do 15 puta veće", kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti Vladimir Ivanović, rukovodilac operativne direkcije CEDIS-a.

Povezani članci

04. April 2022.

EPCG sa 10 miliona eura spasava CEDIS od stečaja

Višemilionske gubitke pokriće zahvaljujući Elektroprivredi. Vlada je, kako su objavile "Vijesti", na elektronskoj sjednici prošlog petka, dala saglsnost EPCG da retroaktivno umanji iznose faktura koje im je CEDIS već platio za period od aprila do decembra prošle godine. Na pitanje – da li je likvidnost CEDIS-a ugrožena, iz te kompanije, gostujući u Bojama jutra, odgovaraju:

"Pa, ako bi se nastavilo ovim trendom, definitivno da bi bila ugrožena".

U Ministarstvu kapitalnih investicija, međutim, tvrde da država ne bi dozvolila da CEDIS ode u stečaj. Ministar Mladen Bojanić rekao je za TV Vijesti da ni građani neće plaćati skuplju struju.

Iako kaže da je gubitak CEDIS-a opravdan i očekivan zbog poremećaja na tržištu električne energije, bio je protiv ovakve intervencije Vlade i EPCG.

Bojanić smatra da se gubitak mogao pokriti kroz dokapitalizaciju ili pozajmicu od EPCG, koja je stopostotni vlasnik CEDIS-a.

U EPCG, s druge strane, ističu kako su se i oni i CEDIS, u više navrata dopisima obraćali nadležnom resoru i Vladi, apelujući da se nađe rješenje.

"Imajući u vidu činjenicu da nadležno ministarstvo i Vlada nijesu reagovali shodno članu 213 Zakona o energetici, te da su nepovoljne posljedice uveliko nastupile, a kako je naša obaveza da vodimo računa i o stabilnosti i o kvalitetnoj i kontinuiranoj isporuci električne energije građanima i privredi, to smo bili prinuđeni da ponudimo nekoliko rješenja. O rješenju koje je donijeto Zaključkom Vlade i Revizorski odbor EPCG se afirmativno izrazio. Postojale su dvije alternative ovakvom rješenju. Jedna bi podrazumijevala da CEDIS razmotri mogućnost uvođenja restrikcija, a druga bi upućivala na uvećanje cijene električne energije na računima krajnjih korisnika", naveli su iz EPCG.

Bojanićev resor zatražio je danas od Revizorskog odbora Elektroprivrede da se izjasni na osnovu čijeg zahtjeva i kog propisa je dao zeleno svjetlo energetskoj kompaniji da, nakon odluke Vlade, odobri umanjenje faktura CEDIS-u od deset miliona.

EPCG je prošle godine ostvarila rekordnu dobit u istoriji kompanije - od 45 miliona eura. U toj energetskoj kompaniji kažu da je dugoročno rješenje aktuelnog problema u rukama Vlade - u izmjeni zakonske regulative, prvenstveno Zakona o energetici.

Bonus video: