Vujačić: Sigurnost nema cijenu, ne mijenjajući gume čine medveđu uslugu i sebi i drugima

"Ako vozite na zimskoj gumi na vrelom asfaltu vaš trag kočenja biće značajno duži, i samim tim ugrožavate i sebe i drugoga, pa ili možete imati neku štetu na vozilu, ili zadobiti povredu u saobraćaju", zaključuje Vlahović

2317 pregleda 2 komentar(a)
Vlahović, Foto: Printscreen YouTube
Vlahović, Foto: Printscreen YouTube

Da na visokim temperaturama zimske gume nemaju iste karakteristike kao ljetnje zna dobro Petar Vukčević. Zato je prve dane aprila iskoristio da ih zamijeni.

"Mislim da ima promjene u cijeni u odnosu na prošlu godinu, ali mislim da to treba da ispratimo uredno, radi spostvene a i tuđe sigurnosti", kazao je Vukčević.

A da se osjeća razlika u cijeni, potvrđuju i vulkanizeri, no, od juna mjeseca očekuje da gume poskupe i do 20 odsto.

"Najjeftinije su bile gume kineskih i srbijanskih proizvođača, to će najviše da poskupi, nekih 10, 15 do 20 odsto zavisi od proizvođača. Njihova cijena zavisi od materijala koji su potrebni za njihovu proizvodnju kao i od troska radne snage, kao što znamo troškovi enegrije rastu, posebno u EU, odakle se najveći broj guma uvozi, a i u Kini, odakle se značajan broj guma uvozi, a sa tim rastu i troškovi života, pa onda i zarade radnika, a dostupnost materijala je slabija, i nešto veću potražnju u određenom dijelu svijeta, te stoga kad je nestašica materijala onda mu raste cijena, pa sve to posljednično utiče i na cijenu same gume", rekao je Aleksandar Vujačić.

Vujačić ističe da sigurnost nema cijenu, a koliko jednu gumu možemo koristiti, pojašnjava, zavisi od dubine šare.

"Ukoliko dubina šare se spusti ispod 1,6 milimetara ona nije zakonski ispravna u ljetnim uslovima, međutim guma sa 1,6 milimetara šare ona može biti doneksle bezbjedna samo na suvom asfaltu, tako da se generalno ne preporučuje koristiti gume kojima dubina šare pada ispod tri milimetra", ističe je Vujačić.

Mnogi vozači, međutim, ne mijenjaju gume po dolasku toplog vremena, misleći da tako štede novac, a zapravo, kaže Vujačić, nijesu ni svjesni da čine medveđu uslugu i sebi, i drugima.

"Ako vozite na zimskoj gumi na vrelom asfaltu vaš trag kočenja biće značajno duži, i samim tim ugrožavate i sebe i drugoga, pa ili možete imati neku štetu na vozilu, ili zadobiti povredu u saobraćaju. Iz tog razloga, zbog kočenja, držanja pravca ljetnja guma ima prednost u odnosu na zimsku", zaključuje Vujačić.

Iako od prvog aprila zimska oprema nije obavezna iz UP savjetuju da je ipak koristite ukoliko se ovih dana zaputite ka sjeveru.

Bonus video: