Vodostaj Biogradskog jezera na optimalnom nivou, otapanjem snijega očekuje se njegovo punjenje

"Ukoliko bi Biogradsko jezero nestalo mislim da bi to bio civilizacijski poraz, to bi uticalo na promjenu mikroklime, imalo bi indirektne implikacije i po prašumu koja je jedna od tri preostale u Evropi, zatim bilo bi besmisleno govoriti u turizmu i o turističkim tokovima", istakao je

3874 pregleda 1 komentar(a)

Vodostaj Biogradskog jezera je na optimalnom nivou i očekujemo njegovo punjenje do maja, sa otapanjem snijega sa vrhova Bjelasice, kazao je u "Bojama jutra" na programu TV Vijesti Veselin Luburić, savjetnik za zaštitu i održivi razvoj u JP NPCG.

On je rekao da je završena Studija za sanaciju jezera.

"Studija je završena, biće predstavljena u maju, nakon čega slijedi druga faza a to je izrada geoloških, hidroloških i svih drugih podloga i to će biti uvertira za raspisivanje idejnog pa zatim glavnog projekta i da to bude sve javno i transparentno jer je potrebno mobilisati što širu naučnu zajednicu iz Crne Gore, regiona i iz inostranstva", istakao je.

Luburić vjeruje da se uz sanacione mjere može usporiti nestajanje bisera u srcu prašume.

"Ukoliko bi Biogradsko jezero nestalo mislim da bi to bio civilizacijski poraz, to bi uticalo na promjenu mikroklime, imalo bi indirektne implikacije i po prašumu koja je jedna od tri preostale u Evropi, zatim bilo bi besmisleno govoriti u turizmu i o turističkim tokovima", istakao je.

Luburić je podsjetio da je formiran multidisciplinarni tim koji je uradio intezivna istraživanja.

"To je prva inicijalna faza sprovođenja projekta rehabilitacije Biogradskog jezera. Mjereni su hidrološki profili, geofizičke karakteristike terena, proticaj Biogradske rijeke, urađene su inženjersko geološke karte", kazao je.

Bonus video: