Aris Alković zahvaljuje svima koji su donirali novac za Feđino liječenje

Aris je rekao da će Feđino liječenje u Hjustonu trajati sedam ili osam mjeseci

16223 pregleda 259 reakcija 10 komentar(a)
Aris Alković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Aris Alković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Otac šestogodišnjeg Feđe Alkovića koji se bori sa opakom bolešću - malignim tumorom na mozgu, Aris Alković, zahvaljuje se svima koji su donirali pomoć i vjeruje da će Feđa uskoro dobiti novu šansu za izlječenje.

Jedina nada za Feđu je liječenje na klinici u Hjustonu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali je za to potrebno 300.000 dolara (275.172 eura).

Aris Alković je rekao da je do sada približno sakupljeno 210.000 eura i da se nada da će do kraja radne nedjelje biti prikupljen sav novac za Feđino liječenje.

"Naša borba traje od 14. maja 2019. godine kada smo prvi put primijetili simptome koji su bili učestala glavobolja, pospanost, mučnina i odlučili smo da povedemo dijete u dječju bolnicu gdje smo odradili magnet i imali smo što da vidimo. To je bio tumor od nekih sedam centimetara", rekao je Aris Alković u obraćanju emitovanom u večerašnjoj emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti.

On je kazao da su nalazi poslat klinici u Turskoj da se vidi mišljenje neurohirurga gdje su rekli da je vjerovatno benigno zbog veličine.

"Poslali smo nalaze i u Beograd i oni su rekli da bi odmah to operisali da nema što da se čeka. Tako je i bilo. Naš fond nam je odobrio nakon tri-četiri dana i otpitovali smo na neurohirurgiju u Beograd gdje se on operisao. Doktor je došao 19. maja, posjetio je Feđu i rekao da će 21. maja biti operacija. Protekla je dobro, trajala je četiri-pet sati, dobro je sve prošlo i oporavak je kasnije bio dobar. Čekali smo nalaz patohistologa koji je nažalost rekao da se radi o gliobastomu multiforme gradus četiri. U nevjerici sebi nisam želio da priznam, bukvalno u trenu sam mislio da gubim dijete, tražio sam reviziju nalaza odnio sam pločice u Ljubljanu i Beč na reviziju gdje su potvrdili isto", kazao je Alković.

On je dodao da Feđa nakon toga kreće sa zračenjem, mjesec dana od operacije.

"Ima 30 zračenja na Institutu za onkologiju u Beogradu. Nakon toga određeno mu je 12 ciklusa hemoterapije. Kad smo sve to završili, došli smo u Podgoricu i svakih 21 dan išli na terapiju i kontrole u Beograd u narednih godinu dana. Po završetku terapije, na kontrolnom magnetu u Podgorici, Feđi se javlja recidiv. Odmah sam kontaktirao neurohirurga koji ga je operisao i rekao da ne moram njega da dovodim, samo da donesemo nalaze magneta", poručio je Aris Alković.

Kazao je da se tumor kod Feđe nalazi u moždanoj komori.

"To je mjesto gdje mi je neurohirurg u Beogradu rekao da gdje god na svijetu da ga povedem, ne postoji mogućnost da se to otkloni hirurški. Poslije toga da se obratimo radiolozima i onkolozima da vidimo šta ono mogu da urade za Feđu. Sjutradan smo bili kod radiologa i onkologa, oni su rekli da bi radili zračenje, pet frakcija sterotaksičnog. To je jedan vid hirurgije u radioterapiji, ali da oni nemaju uslova trenutno da to sprovedu tako brzo. Ja sam onda došao u Podgoricu i naš Fond za zdravstvo je odobrio pet zračenja", rekao je Alković.

On je poručio da se poslije dva mjeseca javio novi problem.

"Došli smo na kliniku Acibadem u septembru 2020. i tada mu je odrađeno pet tretmana nakon čega nam je rečeno da će još šest mjeseci Feđa da prima hemoterapiju", naveo je Alković.

On je kazao da je to bilo bez problema i vratili su se u Podgoricu i spremili za put u Istanbul gdje je bilo određeno šest mjeseci terapije.

"To je bilo baš teških šest mjeseci, više je bio u bolnici nego u hotelu. Svaki dan terapija, pa poslije toga primi krv, pa nije dobra krvna slika, pa trombociti. Onda oporavak dok počne da jede, pa onda muka. Svakog mjeseca sve gora i gora situacija. U nadi da će biti nešto bolje, međutim boljitka nema. Feđi se javlja novi tumor, to znači da mora nova hemoterapija i da se zrači. Određuju novih pet stereotaksičnih zračenja i 12 ciklusa, još godinu dana nas obavještavaju na sveke četiri nedjelje da će se raditi hemoterapija. To smo stiglo do 10. ciklusa i opet se dešava problem, vraća se tumor koji je u ogromnoj ekspanziji i progresiji, za dva mjeseca je porastao na skoro pet centimetara. To je sad aktuelno. Njemu je hirurškim putem to uklonjeno, Feđa se dobro oporavlja, doktori su prezadovoljni, a i mi isto. Odlično je sve prošlo. Sad smo u Istanbulu i čekamo da se od Fonda odobri 30 novih zračenja ovdje. Čekamo da Feđa skine konce i idemo sa 30 novih frakcija zračenja", rekao je Alković.

Kazao je da su u stalnom kontaktu sa Fondacijom "Budi human" i da su maksimalno korektni i voljni da izađu u susret.

"Ali imamo malo problema oko papira koje čekamo iz Hjustona da nam pošalju već nekih 15 dana. Ista stvar se desila kad smo slali papire iz Crne Gore za Istanbul gdje smo čekali doktora da napiše koju će Feđa da primi terapiju da bi Fond to odobrio. Rekli su do srijede da bi vjerovatno mogli da kompletiraju papirologiju da bi to predali Fondaciji da bi nam oni izašli u susret kao što je rečeno, dogovoreno i obećano. Njima želim isto da se zahvalim oni su tu od prvog dana i dok smo ovdje bili donirali su za Feđu 15.000 eura", rekao je Alković.

On je poručio da su dalji planovi za Hjuston da poslije ovog zračenja Feđi treba da se uključi terapija koja je dosta skupa i koja će trajati šest-sedam, a možda i osam mjeseci, jer prvo idu testiranja kija se posebno plaćaju, nezavisno od terapije, a nakon toga se plaća i terapija.

"Terapija kao terapija, tu je nekih mjesec dana po ciklusu koji može da traje pet-šest dana zaredom i bude od 17.000 do 23.000 ili 24.000 dolara i to je isključivo terapija bez nekih ne daj Bože nus pojava, kontrola, magneta, transfuzije krvi, neželjenih efekata koji mogu da se dese od terapije do terapije između ciklusa. To se sve posebno plaća. Što se planova tiče, sad treba prvo da odradimo zračenje, nakon toga ćemo biti u Podgorici na kratko, završavati oko vize. Mi smo već to predali, poslali smo i garantno pismo sa klinike u Hjustonu i nadam se što prije poslije zračenja bi trebalo da krene sa tom terapijom" poručio je Aris.

Rekao je da će Feđino liječenje u Hjustonu trajati sedam ili osam mjeseci.

"Prvih mjesec dana će prolaziti pretrage i testove i nakon toga će se uključiti terapija sa medikamentima iz grupe antineoplasta kojih trenutno u Evropi nema", kazao je Aris Alković.

Rekao je da im je za te ljekove rečeno da potraže pomoć u San Francisku i Hjustonu.

"U Hjuston smo poslali mejlove na dvije klinike i u San Francisku. Jedna klinika u Hjustonu nas je odbila, ova klinika nas je prihvatila i sa njima komuniciramo dva mjeseca. Tako da se iskreno nadam da će nam pomoći i da izađemo iz ovoga. U ovm momentu mislim da je približno skupljeno 210.000 eura na naše iznenađenje. Nadam se do kraja radne nedjelje da će biti prikupljen sav novac za Feđino liječenje. Hvala svim građanima Crne Gore koji su učestvovali u ovoj akciji", zaključio je Aris Alković.

Žiro računi, na koje se pomoć može uplatiti su, CKB Banka: 510-0210988215028-20, na ime Milena Alković, Addiko banka 555-9000272528-36 na ime Aris Alković.

Za uplate iz inostranstva 10093630450000, SWIFT CKBCMEPG, IBAN ME25510021098821502820, na ime Milena M. Alković.

Bonus video: