Božović: Đaci bi morali da se navikavaju na čas od 45 minuta, treba uzeti u razmatranje sve aspekte

On je apelovao na Ministarstvo i MUP da školski policajci počnu da se pojavljuju u dvorištima i za vrijeme velikog odmora i i posle šestog časa. "Jer posle šestog časa nam djeca iz drugih škola dolaze ili iz našeg dvorišta idu u druge škole gdje organizuju tuče, a ipak kad vide policajca ili neko uniformisano lice malo teže će se odlučivati na te stvari", kaže Božović

3385 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Sad kad je preporuka Instituta za javno zdravlje da se maske više ne nose u učionicama, prirodno bi bilo da se čas vrati na 45 minuta. Međutim tu se pojavljuju neki drugi aspekti koje treba uzeti u razmatranje, djeca bi morala da se navikavaju na to kao i roditelji jer bi se satnica svakako pomjerila, rekao je u Bojama jutra Radomir Božović iz Sindikata prosvjete Crne Gore.

Navodi da je praksa pokazala da je 45 minuta pravo trajanje časa.

"Svi smo mi za to da čas traje 45 minuta ali u ovim okolnostima ipak treba uzeti u razmatranje sve aspekte i izmjeriti da li bi više dobili ili izgubili ako vratimo čas na 45 minuta. Možda bi bilo najrealnije da do kraja ostane 30 minuta, međutim dužinu trajanja časa propisuje Ministarstvo, i šta ono kaže u saradnji sa službama i Zavodom za školstvo i sa psihološko-pedagoškim timovima koji se bave tim stvarima mi kao nastavnici ćemo se prilagođavati toj situaciji", objasnio je Božović.

Navodi da je Sindikat prije dva mjeseca tražio od Ministarstva da ponovo uvede školskog policajca u dvorišta.

"Uočili smo da nam je školski policajac neophodan, vršnjačko nasilje nam se povećalo, ima ga na svakom koraku. Djeca nose raznorazne spravice, elektrošokere, britve, svašta tu možemo naći, tako da takva nam je situacija u društvu i teško da djeca mogu biti izuzeta iz toga kad u porodicama slušaju svakodnevno priču i podjelu na Mila i Momira, na četnike i partizana na patriote i izdajnike", kaže Božović.

On je apelovao na Ministarstvo i MUP da školski policajci počnu da se pojavljuju u dvorištima i za vrijeme velikog odmora i i posle šestog časa

"Jer posle šestog časa mi imamo da nam djeca iz drugih škola dolaze u naše dvorište ili iz našeg dvorišta idu u druge škole gdje organizuju tuče, a ipak kad vide policajca ili neko uniformisano lice malo teže će se odlučivati na te stvari", kaže Božović.

Dodaje da Sindikat posvećuje pažnju i zaštiti na radu.

"Veliki dio naših škola, čak 80 odsto nema plan evakuacije škole u slučaju elementarnih nepogoda i požara. To je recimo jedna od stvari koje svaka škola mora da ima. Veliki broj protiv požarnih aparata ili nije u funkciji više u školama ili je zastarjela ta tehnika, jer dovoljno je da se desi jedan požar u jednoj školi u Crnoj Gori u pet godina pa da napravi probleme i da tek onda počnemo da razmišljamo o tim stvarima", poručio je Božović.

Bonus video: