Minić: Pola učenika funkcionalno neopismenjeno, ne očekujem neke promjene na ovogodišnjem testiranju

"Ovim testiranjem ne mjeri se realizaacija programa, zapamćenost gradova. Mjeri se funkcionalnost znanja, koliko ga djeca mogu iskoristiti za rešavanje nekih izazova i problema u životu"

3811 pregleda 8 komentar(a)

Prema rezultatima PISA testiranja obavljenog 2018. godine, svaki drugi očenik u Crnoj Gori je funkcionalno neopismenjen, kazala je u Bojama jutra Zorica Minić iz Ispitnog centra Crne Gore.

PISA testiranje se odvija i trenutno, a za sada ga jedo kraja realizovalo desetak škola.

Minić navodi da je svrha PISA testiranje je mnogo veća nego što mislimo.

"Ovim testiranjem ne mjeri se realizaacija programa, zapamćenost gradova. Mjeri se funkcionalnost znanja, koliko ga djeca mogu iskoristiti za rešavanje nekih izazova i problema u životu. Niko vas na poslu neće pitati da mu ispričate lekciju, nego morate znati gdje ćete pronaći informaciju, odvojiti koja je suštinska, naći argumente", objasnila je.

Prethodni rezultati pokazali su da je u Crnoj Gori gotovo svaki drugi učenik funkcionalno neopismenenjen.

"Ne znači da ne znaju čitati i pisati, to znaju. To znači da po mjerilima PISA testiranja da će ta djeca vjerovatno imati probleme pri daljem školovanju i zapošljavanju i da će samo društvo imati izazove sa tom populacijom", kaže Minić.

U PISA testiranju ima šest nivoa, a naš sisem je ocijenjen dvojkom.

"Imamo i onih koji su na petom i šestom niovu, to je jedan do dva odsto i to su oni od kojih se očekuje da doprinesu razvoju društva i oni koji će voditi naš sistem".

Minić na ovogodišnjem testiranju ne očekuje promjene jer, kako kaže, za njih treba vremena.

Bonus video: