Tmušić: Samo 18 obrazovnih ustanova ima izrađene planove evakuacije

"Sve obrazovne ustanove bi trebalo prvo da imaju planove za požar, nakon toga planove za zemljotres i onda shodno tome zavisno od rizika do rizika. Ti planovi su dokumenta na osnovu kojih se u školi zna ko će što da radi u pravoj situaciji", objasnio je Tmušić

3757 pregleda 1 komentar(a)

Po Zakonu o zaštiti i spašavanju, obrazovne ustanove su dužne da izrađuju planove zaštite i spašavanja za različite vrste rizika. Crna Gora u ovom trenutku ima 163 osnovne škole, oko 40 srednjih, oko 20 državnih predškolskih ustanova i samo 18 obrazovnih ustanova koje imaju izrađene planove.

To je u Bojama jutra rekao Ljuban Tmušić iz Direktorata za vanredne situacije.

"Sve obrazovne ustanove bi trebalo prvo da imaju planove za požar, nakon toga planove za zemljotres i onda shodno tome zavisno od rizika do rizika. Ti planovi su dokumenta na osnovu kojih se u školi zna ko će što da radi u pravoj situaciji", objasnio je Tmušić.

Direktorica OŠ "Marko Miljanov" iz Bijelog Polja Tanja Damjanović kazala je da se svake godine na sjednici nastavničkog vijeća imenuje tim za vanredne situacije.

"Tako smo i mi imenovali tim koji se sastoji od pet članova. Nakon verifikacije tima pristupili smo i izradi plana rada pomenutog tima, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti spašavanja u vanrednim situacijama i priručnikom koji je škola dobila od Zavoda za školstvo", rekla je Damjanović.

Objašnjava da ta škola na oko 4.000 kvadratnih metara ima osam protivpožarnih aparata koji se servirisaju dva puta godišnje i raspoređeni su na ključnim tačkama.

"Imamo i osam hidranata koji su isto u fazi servisiranja, imamo četiri izlaza iz škole, tako da je škola što se tiče prostorne opremljenosti u vanrednim situacijama vrlo dobra", smatra Damjanović.

Direktorica OŠ "Pavle Rovinski" Dijana Kuzmanović Leković navela je da je pet ljudi iz njihovog tima prošlo obuku, a da oni kasnije prenose znanje kolegama.

"Na osnovu obuke i dokumentacije i toga što smo dobili na seminaru mi smo napravili prezentaciju koju smo na nivou cijele škole proslijedili nastavnicima sa uputstvima i preporukama, to je bila prva informisanost nastavnika i učenika. Imamo sjajno razrađen akcioni plan i plan evakuacije", rekla je Kuzmanović Leković.

Bonus video: