"Biti glumac danas je osuda na jednu vrstu siromaštva, i duhovnog i ekonomskog"

Razlika između ove profesije danas i 1968. kada je on počinjao je, navodi, u emotivnom odnosu, jer televizija tada nije bila tako dominantna u životu glumaca, niti su se oni posvećivali televiziji koliko su pozorištu. "A mislim da je pozorište nekako elementarni početak za nekog glumca"

4512 pregleda 0 komentar(a)

Studentima ne mogu da zamjeram, mogu jedino da ih upozorim na vrijeme u kojem živimo i na dolazak kapitalizma i na prostore populizma gdje se neke vrijednosti malo razlikuju. Biti glumac danas je osuda na jednu vrstu siromaštva, i duhovnog i ekonomskog, rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti glumac, reditelj i autor Zijah Sokolović.

Sokolović boravi u Crnoj Gori kako bi studentima glume održao masterklas.

Razlika između ove profesije danas i 1968. kada je on počinjao je, navodi, u emotivnom odnosu, jer televizija tada nije bila tako dominantna u životu glumaca, niti su se oni posvećivali televiziji koliko su pozorištu.

"A mislim da je pozorište nekako elementarni početak za nekog glumca. Glumac danas mora da bude i pisac i režiser i organizator u prvom planu, čovjek koji traži mogućnosti da tu svoju neku ljubav ili svoju zanesenost ovom umjetnošću prezentira nekim ljudima, a samo čekanje da ga neko angažuje ili samo čekanje da uđe u angažman kao neku vrstu materijalne sigurnosti je ipak jedna vrsta duhovnog siromaštva po meni", objašnjava Sokolović.

Kaže da je predstava "Glumac je glumac" promijenila njegov svijet i život u svakom obliku, a tekst je preveden na engleski, njemački, francuski, poljski i italijanski jezik.

"Tu predstavu igralo je 25 glumaca po svijetu, tu moju ideju koju sam smislio prije 44 godine nose ljudi po Beču, Parizu, Londonu, Berlinu, dva puta Njujorku, dva puta Sidneju. Klanjam se ovoj predstavi i nastojim da sa punim angažmanom ili punom idejom i voljom odradim ili pokažem tu ideju u svakoj predstavi. Svako vrijeme igranja predstave donosi novo vrijeme i novi neki odnos. Sa velikim poštovanjem prilazim predstavama", rekao je Sokolović.

Sokolović navodi da je predstavu osmislio da nezadovoljan, kako bi prikazao značaj čovjeka kao glumca u pozorištu, predstavi, u sistemu jednog društva.

Glumac, objašnjava Sokolović, kad radi neku ulogu analizira i traži date okolnosti, pokušava da ih razumije. Što više datih okolnosti ima, to je sigurniji i mirniji u načinu i interpretaciji.

Bonus video: