Notari prihode prijavljuju selektivno, neki to uopšte i ne čine

Za isti obim posla se prijavljuju različiti prihodi, ili se ne prijavljuju prihodi od notarske djelatnosti, a prijavljuju se prihodi supružnika i djece, zaposlenih u tim istim notarskim kancelarijama

14251 pregleda 28 reakcija 32 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Crnogorski notari prihode prijavljuju selektivno. Neki to uopšte ne čine, a uvidom u imovinske kartone onih koji su podatke o imovini dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), nije teško uočiti da postoji niz nelogičnosti.

Tako se, se za isti obim posla prijavljuju različiti prihodi, ili se ne prijavljuju prihodi od notarske djelatnosti, a prijavljuju se prihodi supružnika i djece, zaposlenih u tim istim notarskim kancelarijama.

Notari se zvanično ne oglašavaju. Nezvanično su Televiziji Vijesti potvrdili da su prethodnih godina bili u intenzivnoj komunikaciji sa Agencijom za sprečavanje korupcije jer njihov sistem prihoda navodno nije upodobljen sa sistemom prijave ASK-u, kao i da nemaju šta da kriju jer plaćaju porez i nisu javni funkcioneri.

I u ASK-u ističu da notari nisu javni funkcioneri i da nemaju nadležnost da provjeravaju podatke iz njihovih imovinskih kartona.

Tako ipak ne piše u Zakonu o notarima, a i u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) opovrgavaju tvrdnje Agencije.

Bonus video: