Galić: Maske umjesto karantina u slučaju pojave korone u odjeljenju

"Ostavlja se mogućnost i dalje epidemiolozima da imaju slobodu svaki slučaj da tumače na poseban način, s obzirom da se, u nekim slučajevima, djeca druže više sa drugom djecom, pa je rizik za obolijevanje veći", rekao je direktor IJZCG

18340 pregleda 11 komentar(a)
Galić, Foto: IJZCG
Galić, Foto: IJZCG

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je došlo do promjene nedavno saopštene mjere da, ukoliko jedan od učenika bude zaražen koronavirusom, cijelo odjeljenje mora ići u kućni karantin.

Ukoliko se u odjeljenju pojavi dijete pozitivno na koronavirus, ostali učenici neće ići u karantin, već će biti u obavezi da nose maske, pojasnio je Galić u Bojama jutra na TV Vijesti.

"Ostavlja se mogućnost i dalje epidemiolozima da imaju slobodu svaki slučaj da tumače na poseban način, s obzirom da se, u nekim slučajevima, djeca druže više sa drugom djecom, pa je rizik za obolijevanje veći", kazao je on.

Rekao je da je nastavnicima data sugestija da nose maske, a u slučaju zaraze koronavirusom, kao ni kod učenika, neće biti obavezno da cijelo odjeljenje ide u kućni karantin, već će đaci morati da nose maske i da se prati njihovo stanje.

Čas od 30 ili 45 minuta

Upitan da li može doći do produženja trajanja školskog časa sa 30 na 45 minuta, Galić je kazao da to nije u nadležnosti Ministarstva zdravlja i Instituta na čijem je čelu.

Smatra, ipak, da je "dosta nezgodno" pri kraju školske godine donositi takvu odluku.

Član Sindikata prosvjete i nastavnik Slobodan Savović rekao je da je pogubno mijenjati pravila ponašanja i organizacije nastave pri kraju školske godine, kazavši da su više od dvije trećine godine izveli po jednom sistemu i nastavnom planu.

"Pitanje je koliko bi to imalo efekta", smatra on.

Galić je rekao, govoreći o narednoj školskoj godini, da su nezahvalne prognoze o epidemiološkoj situaciji, ali da bi, za sada, mjere koje su trenutno na snazi bile i u septembru.

"Trebalo bi imati na umu da mjere mogu vrlo brzo da se promijene, ukoliko dođe do naglog skoka obolijevanja", istakao je.

Bonus video: