Popović: Iz tonskih zapisa sjednica Vlade mogu se kidati tajne informacije, zašto ne bismo znali stavove ministara

Kada je riječ o slučaju barskom Doma zdravlja i direktora Vuka Vujovića, Popović poručuje da nadležni treba da tvrde da li su počinjene povrede

8176 pregleda 0 komentar(a)

Ako možemo znati kakvi su stavovi poslanika u Skupštini, zašto ne bismo znali kakvi su stavovi ministara, kazala je u Bojama jutra urednica ND Vijesti Tina Popović komentarišući odluku da se tonski zapisi sa sjednica označe stepenom tajnosti povjerljivo.

Ona ističe da ta odluka datira iz 2012. godine.

"S obzirom na to da i u odgovoru generalni sekretar Vlade Nikola Kandić kaže da tonski zapisi ne proizvode pravna dejstva, već zainteresovani imaju mogućnost uvida u dokumente, cijenim da su informacione tehnologije uznapredovale i da takve informacije, koje svakako ne možemo naći među dokumentima mogu biti kidane i u tonskim zapisima", rekla je Popović.

Postavlja pitanje zašto ne znati kakvi su stavovi ministara po određenim pitanjima, ako već možemo znati kakvi su stavovi poslanika u Skupštini.

"Vlada to objašnjava time da su samo produžili odluku ranije vlade koja je stepen tajnosti interno pretvorila u stepen tajnosti povjerljivo, što je viši stepen", objašnjava Popović.

Kada je riječ o direktoru Doma zdravlja Bar Vuku Vujoviću, ona navodi da je na nadležnima da razjasne situaciju.

"Ono što su zvanični podaci koje smo dobili od Ministarstva je da je slučaj predat Osnovnom tužilaštvu u Baru, od barskog tužioca da slučaj nije kod njega...Da li su počinjene povrede to neke odluče nadležni i odgovara onaj koji je odgovoran. Ako nisu počinjene onda neka odgovara onaj koji je smatrao da jesu, ako jesu neka odgovara onaj koji ih je počinio. Kao u svakoj sferi društva i u zdravstvu imamo previranja, možda je to posledica više miješanja politike nego što je to potrebno", poručila je Popović.

Bonus video: