Ukrajinac Dima Sirik odnedavno učenik OŠ "Maksim Gorki"

Učiteljica Marina ističe da je Dima vrijedan đak te da se i pored mnogo kulturoloških razlika trudi da nauči sve što je potrebno. "On je izuzetno veseo i pozitivan dječak, snalazimo se, pričamo na ruskom, mada on zna ukrajinski, i to, postoji razlika, nađemo na translejt, koristimo mimiku", kazala je

7233 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Bezbrižno djetinjstvo i odrastanje, osmogodišnjem Ukrajincu Dimi Siriku, prekinuo je rat.

Iako mu je, kaže, teško što je daleko od svoje domovine i porodice i što mora na novom jeziku nastaviti školovanje, srećan je što je dobro prihvaćen.

"Veoma mi se dopada u Crnoj Gori. Imran, moj drug iz klupe je jako dobar prema meni", kaže Dima.

Njegovi novi dugari iz OŠ "Maksim Gorki" i učiteljica Marina Veljović daju sve od sebe da Dima zaboravi sve loše što se dogodilo u njegovom rodnom Kijevu.

"Ovo je za sve nas nova situacija, nije lako, dijete je došlo, ne poznaje jezik ali se snalazimo. On je izuzetno veseo i pozitivan dječak, snalazimo se, pričamo na ruskom, mada on zna ukrajinski, i to, postoji razlika, nađemo na translejt, koristimo mimiku sve što je potrebno, djeca ga pomažu, svi su ga prihvatili", kazala je Marina Veljović, učiteljica razredne nastave.

Učiteljica Marina ističe da je Dima vrijedan đak te da se i pored mnogo kulturoloških razlika trudi da nauči sve što je potrebno.

"Treba da se socijalizuje, uči jezik, pravimo paralelu. On zna da pročita jer je ćirilica slična, dosta se isto izgovara. Međutim, ima različito zančenje. Tako da mu je potrebno da mu se prevede da bi shvatio, matematika nije problem, ali maternji jezik jeste, kod tekstova, kod gramatike...", rekla je Veljović

Srećni što su igrom sudbine dobili novog druga poput Dime, ovi, učenici drugog razreda i njihova učiteljica žele samo jedno.

Bonus video: