Niković: Radimo na otvaranju hitne pomoći u Plužinama i Gusinju, u Golubovcima nedostaje doktor

"Imamo saradnju sa Domom zdravlja Golubovci, a HMP je ostavila tehničara, vozača i auto. Oslonili smo se na brzi transport. Statistika je jasna, u Podgorici za 24 sata imamo 250 pregleda, u Golubovicma devet. Imam 50 kućnih posjeta u Podgorici, u Golubovcima imamo do pet", objasnio je Niković

2473 pregleda 12 komentar(a)

Organizaciona struktura u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć koju sam naslijedio nije ispoštovala nijedan red Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći. Danas ja kao menadžer ustanove i Ministarstvo zdravljamo pokušavamo da reorganizujemo. Razmišljamo o svakom građaninu Crne Gore.

To je u Bojama jutra rekao Vuk Niković, direktor Zavoda za HMP.

Niković je kazao da se u medijima mogu pročitati naslovi da tri opštine nemaju jedinicu HMP.

"Ništa nas ne abolira odgovornosti, ali sistem moramo da organizujemo na pravi način. To je izjava izvučena iz konteksta, novinar ima pravo da izmisli naslov, ali je rizičan jer mi smo ipak turistička destinacija. Taj naslov ne stoji", tvrdi Niković.

Niković ne može da precizira kada će krenuti sa radom jedinica u Golubovcima.

"Imamo saradnju sa Domom zdravlja Golubovci, a HMP je ostavila tehničara, vozača i auto. Oslonili smo se na brzi transport. Statistika je jasna, u Podgorici za 24 sata imamo 250 pregleda, u Golubovicma devet. Imam 50 kućnih posjeta u Podgorici, u Golubovcima imamo do pet", objasnio je Niković.

Ističe da je Zavod koordinaciona struktura na nivou države koja trenutno broji 21 jedinicu.

"Imamo dvije jedinice koje planiramo da otvorimo - Plužine i Gusinje. Tamo nikad nije bilo HMP. Počela je adaptacija u Plužinama, a sljedeće nedjelje bi trebalo da krenemo sa Gusinjem", kazao je Niković.

Dodaje da su u momentu u deficitu sa ljekarima, jer su mnogi otišli na specijalizaciju.

"Mi u urgentnoj medicini imamo četiri reda hitnosti, a vi to građaninu ne možete objasniti. Njemu je ako se nešto dešava to hitno", rekao je Niković i dodao da u ponedjeljak 15 ljekara polaže državni ispit, što znači da stiču pravo da se zaposle širom Crne Gore.

"Da li će se oni opredijeliti da rade u HMP, Domu zdravlja ili Kliničkom centru, mi to ne znamo".

Bonus video: