Politika najbolji biznis - parlamentarne partije dobile preko 8,1 miliona eura iz državnog i opštinskih budžeta

Najviše novca građana, skoro pet miliona eura, podijelili su Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora

21181 pregleda 44 reakcija 24 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Parlamentarne partije prijavile su da su ukupno dobile oko 8,1 milion eura iz državnog i opštinskih budžeta 2021. godine, u finansijskim izvještajima predatim Agenciji za sprečavanje korupcije.

Ako se tome dodaju i ostale partije, koje samo imaju odbornike na lokalu, ta cifra je blizu 8,5 miliona eura, i to uglavnom za redovan i rad ženskih organizacija, čiji je budžet prošle godine povećan 13 puta.

Najviše novca dobila je Demokratska partija socijalista (DPS) i to skoro 2,6 miliona eura ali je i pored toga poslovao sa minusom od 327.000 eura.

Demokratska Crna Gora su iz javnih izvora dobile skoro milion eura, a članice Demokratskog fronta (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija) 1,4 miliona eura.

Dakle, tri najjača politička faktora od kojih nijedan neće biti u novoj manjinskoj Vladi, ako se formira, podijelili su ukupno pet miliona eura, a sve ostale partije tri i po miliona.

Nisu loše prošle ni u Građanskom pokretu URA sa blizu pola miliona, ni socijalistička narodna partija (SNP) sa preko 450.000 eura.

Partije su prikupile i oko 430.000 eura iz privatnih izvora odnosno od članarina, priloga i donacija kao i ostalih prihoda među kojima je i davanje prostorija u zakup.

U Akciji za socijalnu pravdu (ASP) smatraju da zakon koji određuju procenat iz budžeta za redovan rad političkih partija treba mijenjati.

"Apsolutno je neracionalno trošenje novca građana. Mi u ovoj zemlji imamo situaciju da su političke partije u ovoj zemlji prosto formirale biznise. Procenat koji se izdvaja za redovno finansiranje političkih partija je pretjeran, imajući u vidu finansije i ukupnu ekonomsku supstancu ove zemlje. Njjima ne treba dozvioliti da iz budžeta dobijaju toliko. Te iznose treba drastično smanjiti. Ovu zemlju nijesu pojeli samo skakavci, ovu zemlju su u dobroj mjeri pojele partijsko funkcionerske elite, odnosno klase", kazala je Ines Mrdović iz ASP.

U parlamentarnim partijama prošle godine bilo je zaposleno ukupno 202 ljudi od kojih 90 u DPS-u, a 35 u SNP-u. DPS je na plate i ostale naknade potrošio preko 1,6 miliona eura, a SNP oko 227.000 eura.

Po 17 zaposlenih je u Socijaldemokratskoj Crnoj Gori i Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Iako iz budžeta dobija više novca nego ove dvije partije, Bošnjačka stranka nije prijavila nijednog zaposlenog, a potrošila je skoro 158.000 eura na zarade i ostale naknade. Ova partija voli da donira i pomaže drugima, pa je u te svrhe prošle godine potrošila blizu 162.000 eura.

Od ostalih partija Demokrate su imale 15 zaposlenih, i u odnosu na ostale partije plaćaju više jer su za zarade i ostale naknade potrošili oko 250.000 eura. I URA je sa 7 zaposlenih imala preko 170.000 eura troškova za plate i ostale naknade.

Nova srpska demokratija ima samo četiri zaposlena, kao i manjinske partije Forca i DUA, a za zarade i ostale naknade potrošila je preko 350.000 eura.

Isto tako i Demokratska narodna partija, koja je sa četiri zaposlena na zarade i ostale naknade potrošila 185.000 eura.

Demos ima pet zaposlenih, a ostale partije većinom po jednog ili 2.

Partije su potrošile i preko 450.000 eura na zakup poslovnih prostorija od čega najviše Demokrate – 82.000, DPS 75.000 i Nova srpska demokratija oko 45.000 eura.

Za novac koji dobijaju, kaže Mrdović, političke elite, umjesto životnih, nude teme o podjelama - nacionalnim, vjerskim i svakim drugim.

"Političari su u svom proteklom periodu pokazali da su vrlo nesposobni da od ove države naprave državu vladavine prava, državu sa jakim institucijama, državu socijalne pravde, razvijene realne ekonomije, dakle, tu su pokazali potpunu nesposobnost, a sa druge strane, vrlo su sposobni da zažmure na ono što je javni interes odnosno interes građana ove države, vrlo su sposobni da klimaju glavom, da dižu ruke za ono što je partijski interes i interes privilegovanih pojedinaca, a najsposobniji su kad treba sebi da napune džep", rekla je Mrdović.

Za kampanju za lokalne izbore prošle godine najviše je potrošila Demokratska narodna partija – 130.000 eura, zatim slijedi DPS sa 98.000, koliko su potrošile i Demokrate, a Nova srpska demokratija 87.500 eura.

Bonus video: