Zabrana pušenja u zatvorenom se sve manje poštuje, ugostitelji pronalaze način kako da izigraju zakon

Glavna turistička inspektora kaže da im sudovi nisu pravi saveznici u borbi protiv pušenja u zatvorenim prostorijama

17121 pregleda 48 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Kada je prije dvije i po godine stupila na snagu zabrana pušenja u kafićima i nadležni su zaprijetili visokim kaznama, činilo se da je, po ugledu na Evropu, odzvonilo cigaretama u zatvorenom.

Ipak, inspekcija posljednjih mjeseci registruje da se ova zabrana sve manje poštuje, ali i da ugostitelji pronalaze način kako da izigraju zakon.

U tome ih ohrabruju i niske kazne sudova.

Da konačno stanu na kraj pušenju, makar u zatvorenim objektima, pokušale su još jednom crnogorske zdravstvene vlasti kada su na ljeto 2019. godine to zabranile Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Kako se u našem društvu najbolje poštuju zakoni koji nas, narodski rečeno, dobro udare po džepu, i za kršenje ove zabrane propisane su poprilične kazne – i do 20 hiljada eura.

Ipak, dvije i po godine kasnije, inspekcija je tokom ovih zimskih mjeseci registrovala da se stvari polako vraćaju u pređašnje stanje.

Slično primjećuju i neki građani.

Glavna turistička inspektora kaže da im sudovi nisu pravi saveznici u borbi protiv pušenja u zatvorenim prostorijama.

Zakon je ostavio mogućnost da se u ugostiteljskim objektima predvidi posebna prostorija koja će biti namijenjena samo za pušenje, ali u njoj ne smiju da se služe ni hrana ni piće.

Iz inspekcije tvrde da ugostitelji na neki način zloupotrebljavaju ovu zakonsku odredbu.

Zato u inspekciji smatraju da treba pooštriti kazne za nepoštovanje ovog zakona, što su već dva puta tražili i od Ministarstva zdravlja.

Građani pak konstatuju da se stvari jesu makle sa mrtve tačke, ali da smo daleko od uređene Evrope gdje ćete rijetko vidjeti nekoga da puši unutra, ili da uopšte i pomisli na to.

Iz Udruženja ugostitelja nisu htjeli da govore na ovu temu.

Bonus video: