Cijena izgradnje stanova porasla 10 odsto, potražnja na tržištu veća od ponude

"Ukrajina je veliki proizvođač uglja i željeza. Zaustavljane transporta, pronalazak novih tržišta... Sve je to uticalo na skok cijena bude nekontrolisan. Željezo je 1.350 eura po toni, dešavalo se da za desetak dana cijene porastu za pedeset odsto", rekao je Gujić

3962 pregleda 4 komentar(a)

Po procjenama koje su rađene, tokom prošle godine cijena izgradnje je zabilježila rast od nekih 10 odsto. Već za prva tri mjeseca ove godine, za jedan kvartal, te cijene su porasle još 10 odsto.

To je u Bojama jutra rekao predsjednik Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore Crne Gore Mile Gujić.

Objašnjava da je rat u Ukrajini veoma uticao na cijene građevinskog materijala.

"Ukrajina je veliki proizvođač uglja i željeza. Zaustavljane transporta, pronalazak novih tržišta... Sve je to uticalo na skok cijena bude nekontrolisan. Željezo je 1.350 eura po toni, dešavalo se da za desetak dana cijene porastu za pedeset odsto", rekao je Gujić.

Navodi da je cijena bakra 9.500 eura po toni, a početkom januara je bila 8.600 eura, dok je cijena aluminijuma 2.900 eura po toni, a bila je 2.550.

Agent za nekretnine Stefan Mišković kazao je da je se stanovi kupuju, a da je potražnja drastično veća od ponude.

"Vrijednost novca svakodnevno pada, ljudi su riješili da depozite iz banaka pretoče u nekretnine", objasnio je.

On je kazao da je nakon izbijanja sukoba u Ukrajini u Podgorici bilo dosta Ukrajinaca i Rusa koji su bili zainteresovani za zakup stanova.

"Međutim u Podgorici se nekretnine izdaju na duži period, nema ponude, pa su se uglavnom preselili na primorje. Zakupili su veliki broj nekretnina, a povećano ih i kupuju", rekao je Mišković.

Bonus video: