"Hapšenje Medenice i grupe može biti istorijski zaokret ako institucije budu imale snagu da se suoče sa slučajem"

"Najodgovornija je politička elita koja je stvorila sistem u kome se vidi da su srasle kriminalne strukture, pravosudni sistem i visoki političkim funkcijama", rekla je Tadić Mijović

11602 pregleda 36 reakcija 13 komentar(a)

Posljednjih nekoliko dana dešava se nešto što bi moglo biti istorijski zaokret u Crnoj Gori, hapšenje Vesne Medenice i čitave grupe u gdje će se vjerovatno još slagati kockice, kazala je u Bojama jutra direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović.

"Vidjećemo da li će to zaista biti prelomna tačka, da li će se utvrditi odgovornost, da li će suđenje biti po pravu ili institucije koje su urušavane poslednjih 30 godina neće imati snage da se suoče sa ovim slučajem", rekla je.

Navodi da, ako se utvrdi odgovornost Medenice i grupe u odnosu na sve što je iscurilo iz dokumenata koje je Europol dostavio Crnoj Gori, "ovo može biti početak ozbiljnog suočavanja sa svim onim kriminalnim radnjama koje su se u tri decenije dešavale u Crnoj Gori".

"U pravosudnom sistemu Crne Gore uvijek je bilo profesionalaca ali bilo je i ogromnih uticaja, zbog toga je bila ogromna korupcija koje je urušila sistem i krivična djela ostala nekažnjena. Najodgovornija je politička elita koja je stvorila sistem u kome se vidi da su srasle kriminalne strukture, pravosudni sistem i visoki političkim funkcijama", rekla je Tadić Mijović.

Ističe da su je navodi iz prepiske Miloša Medenice i policajca Darka Lalovića ljudski porazili.

"Ovdje imamo situaciju da majka zna za kriminalne poslove svog sina i ona štiti te poslove, makar iz prepiske. Stvorili smo sistem u kom sopstvenu djecu guramo u ovakve stvari, to je slika koliko smo mi duboko pali. Još strašnije, ta žena je bila dvije decenije na vrhu pravosudnog sistema. Među uhapšenim ljudima vidite predstavnike crnogorske elite, sinove biznismena, sportiste, policajce. Kriminal je duboko ušao u sve pore društva", poručuje Tadić Mijović.

Bonus video: