Kratkoročne mjere na Adi dale rezultate, na nekim mjestima ipak došlo do erozije

"To smo negdje i očekivali, ali ne u tolikoj mjeri. Trenutna situacija je dobra u smislu da se naselje može pripremiti za tutističku sezonu ali nam predstoje brojne aktivnosti i odluka na koji način ćemo da upravljamo razvojem ovog područja", kazala je Stojanović

9786 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Projekat kratkoročnih mjera, izgradnje vještakih dina koje su štitile objekte Ulcinjske rivijere dao je određene rezultate. Nije bilo štete na Adi kao one koja se desila krajem 2020. i plaža u određenom obimu postoji ispred turističkog rizorta.

To je u Bojama jutra kazalaja Ivana Stojanović, rukovoditeljka direkcije za kopnene i morske ekositeme u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Direktorat za kopnene i morske ekosisteme već dvije godine intenzivno radi na utvrđivanju stanja i procesa koji se dešavanju na samoj Adi a onda i sprovođenju aktivnosti", kazala je Stojanović.

Međutim, utvrđene su neke druge pojave, kao što su erozija i nestajanje drugih djelova Ade i Velike plaže.

"To smo negdje i očekivali, ali ne u tolikoj mjeri. Pratimo taj proces. Trenutna situacija je dobra u smislu da se naselje može pripremiti za tutističku sezonu ali nam predstoje brojne aktivnosti i odluka na koji način ćemo da upravljamo razvojem ovog područja", kazala je Stojanović.

Direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović kazao je da je stanje mnogo bolje i da se nisu ponavljale situacije iz 2020. godine.

Dodaje da se nadaju da neće biti velikog vjetra i talasa, koji su na ovom području mogući i tokom sezone,

Đakonović je apelovao na Ministarstvo da se zaštitne dine što prije uklone, kako bi se moglo početi sa pripremama za sezonu.

Bonus video: