Više od stotinu ukrajinske djece u crnogorskim školama i vrtićima

"Dodatnu pomoć imaju u vidu dopunskih časova iz našeg jezika u popodnevnim satima na ukrajinskom ili uuskom jeziku pošto su jako slični. Uspijevaju uz pomoć nastavnika i druge djece da prate nastavu", rekao je Cvijanović

3062 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U crnogorskim vaspitno-obrazovnim ustanovama trenutno je 108 učenika iz Ukrajine, od čega 90 u školama i 18 u vrtićima.

To je u Bojama jutra na TV Vijesti kazao Dejan Cvijanović iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

On navodi da je od početka ratnih dešavanja na prostoru Ukrajine ministarstvo imalo više kontakta sa ambasadom Ukrajine da bi se 30. marta organizovao sastanak kome su prisustvovali ministarka Vesna Bratić i direktori direktorata.

"Htjeli smo da pokažemo da smo ozbiljno pristupili čitavom problemu i da ćemo u svakom slučaju pomoći ljudima sa ratno zahvaćenog prostora. Tada je napravljen dogovor o prihvatu djece i na koji način će se oni uključiti u naše obrazovanje", kazao je Cvijanović.

On ističe da su se djeca, prema informacijama koje dobijaju od škola, dobro snašla i da nastava teče redovno na našem jeziku.

"Dodatnu pomoć imaju u vidu dopunskih časova iz našeg jezika u popodnevnim satima na ukrajinskom ili uuskom jeziku pošto su jako slični. Uspijevaju uz pomoć nastavnika i druge djece da prate nastavu, roditelji su zadovoljni kako su djeca prihvaćena, tako da po tom pitanju idemo nekim redovnim tokom", rekao je Cijanović.

Objasnio je da prilikom upisa roditelj treba da priloži neki dokument o završenom razredu, odnosno razredu koji trenutno pohađaju.

Ukoliko ga trenutno ne posjeduju, ministarstvo je naložilo školama da se ta djeca upišu i da se u naknadnom roku dostave ta potrebna dokumenta.

"Ovo jeste zaista veliki izazov, ali nadamo se da neće biti problema, naša vrata su otvorena, prostora ima za tu djecu bez obzira na broj koji će doći kod nas, spremni smo da im pomognemo u svakom pogledu", rekao je Cvijanović.

Bonus video: