TV Vijesti: DF nije bio upoznat sa odlukom Bulajića da podnese ostavke

"Zbog činjenice da nijesam uspio da odbranim izbornu narodnu volju podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Skupštine", saopštio je Bulajić

17632 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Bulajić, Foto: Screenshot
Bulajić, Foto: Screenshot

Nova većina treba treću sreću za zakazivanje parlamenta. Već mjesecima je to odbijao predsjedavajući Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta, a to je uradio i danas, i podnio ostavku, kada je dobio zahtjev 46 poslanika da zakaže sjednicu kolegijuma, a onda i plenum, narednog četvrtka na Cetinju.

"Ovim je i definitivno srušena postojeća skupštinska većina i to predstavlja udžbenički primjer prekrajanja izborne volje birača. Zbog činjenice da nijesam uspio da odbranim izbornu narodnu volju podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Skupštine", saopštio je Bulajić.

Nakon Bulajićeve ostavke i na mjesto poslanika, red da zakaže sjednicu došao je na drugu potpredsjednicu Branku Bošnjak, što su očekivali u novoj većini.

"S obzirom na to da je potpredsjednica Bošnjak u više navrata u javnosti izjavljivala da je ona u poziciji Strahinje Bulajića, da bi jasno zakazala sjednicu Skupštine Crne Gore", rekao je šef poslaničkog kluba Crno na bijelo Miloš Konatar.

Međutim, Bošnjak ima drugačije mišljenje i tvrdi da sjednicu jedino može da zakaže Bulajić.

"On je predsjedavajući Skupštinom sve dok mu se na prvoj sjednici Skupštine ne konstatuje ostavka, i sve do tada jedini on ima ovlašćenje da zakaže sjednicu, a bilo ko drugi ko bi to učinio - ulazi u zonu krivične odgovornosti zbog zloupotrebe položaja. Potvrdu za ovakvo tumačenje dobila sam i od relevantnih pravnih stručnjaka", navela je Bošnjak.

Kako saznaje Televizija Vijesti, potpisnici inicijative, ipak će sačekati do sjutra, da vide da li će Bošnjak zakazati kolegijum, a ako ne - nova inicijativa biće upućena i poslednjem u nizu potpredsjednika - Ervinu Ibrahmoviću iz Bošnjačke stranke.

U međuvremenu, različite reakcije na ostavku Bulajića i formiranje manjinske vlade. Socijaldemokrate, koje su na kraju ostale van Vlade, tvrde da je Bulajić podnio ostavku kako ne bi ometao proces ali i zarad ostanka kadrova DF-a po dubini.

Međutim, kako saznajemo iz DF, u tom savezu nijesu bili upoznati sa odlukom Bulajića, i kažu da je ona isključivo njegov lični čin.

S druge strane, URA i Demokrate, razmijenili su nove optužbe. Prvo je lider Demokrata Aleksa Bečić kazao da je farsa oko nove manjinske Vlade konačno razobličena, da je model od 49 poslanika koji će je podržati - propao, te da smo umjesto evropskog puta dobili borbu za funkcije i fotelje.

"Kada je riječ o reakcijama Demokrata i DF, za mene DF u odnosu na njih ostaje Sorbona", kazao je mandatar Dritan Abazović.

"Mi bi rekli da je Darko Pajović Oksford za Dritana Abazovića, a Drago Đurović akademik za sve poslanike i funkcionere URE", odgovorio mu je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Ako Ibrahimović sjutra zakaže sjednicu, na Cetinju će se osim Vlade birati i novi predsjednik parlamenta a na dnevnom redu su i zakoni odlazeće Vlade koji treba da ublaže poskupljenja. 43. vlada Dritana Abazovića biće i prva Vlada koja je izabrana u Prijestonici.

Bonus video: