Fond PIO: Penzije će imati trend rasta i neće biti problema s isplatom

Pomoćnica direktora Fonda za ekonomske i finansijske poslove Persida Kažić je kazala da invalidske penzije imaju apsolutno isti tretman sa stanovišta usklađivanja kao i ostale penzije

25643 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Fond Pio je od Ministarstva finansija i socijalnog staranja dobio jasno mišljenje kako i na koji način treba uskladiti penzije od 1. maja sa rastom bruto zarada i inflacijom.

Iako iz Fonda PIO ne žele da izlaze sa projekcijama koliko bi penzije mogle biti veće, ako se uzme proračun s kojim je u javnost izašao ministar Milojko Spajić, koji podrazumijeva uvećanje od oko 10 odsto minimalna penzija bi iznosila 165 eura.

To je istakla gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, pomoćnica direktora Fonda za ekonomske i finansijske poslove, Persida Kažić.

"Prosječna penzija bi bila oko 330 eura. Mi u Fondu baratamo sa najvišom penzijom po starim propisima i ona je iznosila do sad 1.096 eura, a ako bi bilo ovo povećanje od 10 odsto ona bi iznosila oko 1.250 eura".

Ona je dodala da invalidske penzije imaju apsolutno isti tretman sa stanovišta usklađivanja kao i ostale penzije.

Krajem prošle godine Skupština Crne Gore donijela je dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je propisano da se najniže penzije od 1. januara 2022.godine usklađuju za 36 odsto, takođe je propisano da opšti akt o usklađivanju donosi Fond PIO, a da će se zakon primjenjivati od 1. septembra kada će svi koji su primali minimalnu penziju i nižu od 204 eura, primati 204 eura.

"Zaposleni u Fondu PIO će za oko 20 hiljada penzionera pokrenuti postupke po službenoj dužnosti i donijeti rješenja o utvrđivanju najnižeg iznosa penzije za ovu kategoriju od 150 do 204 eura i da će to biti jedan zaista veliki posao koji ćemo mi raditi u Fondu PIO ali koji ćemo apsolutno završiti i svaki penzioner će već 20. oktobra moći da dobije tu razliku", istakla je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, Milka Vraneš, pomoćnica direktora Fonda Pio za sprovođenje penzijskog i invalidskog osiguranja.

Bonus video: