Gorjanc Prelević: Ako se optužbe dokažu, moramo da krenemo u provjeru svih sudija i tužilaca

Gosti Vesna Simović Zvicer – predsjednica Sudskog savjeta, Boris Marić – pravnik i donedavni državni sekretar u Ministarstvu pravde i Tea Gorjanc Prelević – Akcija za ljudska prava (HRA)

58723 pregleda 60 reakcija 31 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević kazala je da ukoliko dođe do optužnice protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i da ako se optužbe dokažu da smatra da "nema druge nego da krenemo u provjeru svih sudija i tužioca na način koji je to započela Albanija, a krenula je Moldavija".

Ona je to kazala u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer kazala je da se mora poštovati prezumpcija nevinosti.

"Znam da i osnovana sumnja za nekog ko je toliko godina zauzimao ključne funkcije u pravosuđu da mora da zabrine. Vjerujem institucijama sistema", rekla je Simonović Zvicer.

Ona je odgovorila i da joj nije prijatno zbog toga što je podigla ruku za treći mandat Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda.

"Baš zbog toga što sam digla ruku ja se osjećam u ovom trenutku veoma loše, veoma ružno se osjećam. Moramo poštovati prezumpciju nevinost, međutim kod činjenice da vi imate i osnovanu sumnju to nije mala stvar za nekog ko je toliko godina bio na čelnim funkcijama u pravosuđu, tako da ja ne mogu da se osjećam lijepo i osjećam objektivnu odgovornost. Zašto? U to vrijeme kada je bio konurs niti sam znala, niti sam mogla da pretpostavim ovakve činjenice", rekla je Simonović Zvicer.

Pravnik i donedavni državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić kazao je da "katastrofa da smo došli u ovakvu situaciju".

"Biće još veća katastrofa ako ne dokažu ovo što su pokrenuli kao postupak i kao jedan od najtežih procesa u istoriji crnogorskog pravosuđa", rekao je Marić.

On je istakao da je "zakazao kompletan sistem".

"Nije zakazao juče, on je ovakav kreiran decenijama i na to je upozoravano", rekao je Marić.

Marić je poručio i da bi političke elite dogovore "oko nečega što bi trebalo da bude vjerovatno zakon i da se krene u provjeru imovine".

"Cjelokupne imovine sudija, tužilaca i policajaca. Svih onih koji su u tom nizu", istakao je Marić.

Simonović Zvicer je kazala da što prije treba da se izabere novi Sudski savjet.

"Taj novi Savjet treba da se opredijeli o dvije mogućnosti - reizbor svih sudija ili formiranje komisije posebne koja bi se bavila slučajevima ukoliko postoji sumnja u rad pojedinih sudija", rekla je Simonović Zvicer.

Bonus video: