Sve duži spisak osoba koje uz sumnjive medicinske dijagnoze utočište nalaze u Srbiji

Srbija već godinama odbija da izruči Crnoj Gori odbjegle Svetozara Marovića i Dejana Lakića, dozvolila je da zastari kazna Milošu Maroviću a tamo se, po nezvaničnim informacijama, krije i bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević

67781 pregleda 54 reakcija 55 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Spisak onih, koji bježeći od zatvora, uz sumnjive medicinske dijagnoze, utočište nalaze u susjednoj Srbiji sve je duži.

Na njemu se našao i Miloš Medenica, sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Crna Gora još nije preduzela korake da se on izruči jer su na potezu Specijalno tužilaštvo i policija, od kojih zavisi raspisivanje potjernice za Medenicom.

"Ovaj predmet još nije došao kod nas u Ministarstvo pravde. Mi za sada imamo samo nezvanične informacije da se on nalazi u Beogradu", rekao je Televiziji Vijesti državni sekretar u Ministarstvu pravde Andrej Milović.

Kada predmet i stigne do njih, pitanje je da li će stići i do Srbije koja godinama odbija da izruči još jednog bjegunca koji se navodno liječi u Beogradu.

Tako bez straha da će biti izručen Crnoj Gori - davno odbjegli Svetozar Marović, iz ne tako dalekog Beograda, posljednjih dana šalje pisma novinarima iznoseći niz optužbi protiv svog nekadašnjeg ličnog i partijskog prijatelja - predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali i na račun članova njegove familije.

"Mi smo do sada uputili dvije molbe i po dvije urgencije za obje molbe, ali od Srbije nijesmo dobili niti jedan odgovor, tako da po pitanju Svetozara Marovića, mi smo kao Ministarstvo pravde uradili sve što je do nas i sada je na redu Srbija i od nje očekujemo da postupi po našim molbama odnosno urgencijama", rekao je Milović.

Naslućuje da izručenje Marovića, kojem su u međuvremenu i Amerikanci uveli sankcije, nije pravno već političko pitanje. Vjeruje da zna kako ga Crna Gora može riješiti.

"Da pojača diplomatsku aktivnost i da se na neki način izvrši pritisak na Srbiju i da međunarodna zajednica i EU, pošto je Srbija na putu za EU, da na taj način se preduzmu određeni koraci da Srbija izruči pomenuta lica Crnoj Gori".

Među tim licima je godinama i odbjegli Dejan Lakić. Potjernica za njim raspisana je u avgustu 2019. zbog sumnje da je član kriminalne grupe, koja je u aferi "Klap", utajom poreza i doprinosa, oštetila državni budžet za više miliona eura. Bio je u srpskom ekstradicionom pritvoru ali je pušten.

"Mi smo takođe i u tom slučaju uputili molbu, uputili smo i tri urgencije, ali država Srbija nije nije odgovorila ni na jednu od njih. Pitanje njegovog neizručenja je takođe pitanje za Srbiju, ali evidentno je da i u ovom slučaju postoji nešto više od prava, a da li je to politika mi to ne možemo znati", rekao je Milović.

Ono što se zna je da je Srbija dozvolila i da Marovićevom sinu Milošu zastari kazna u Crnoj Gori jer ga nije izručila. Spas kod njih je, nezvanično, našao i bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević. Crna Gora za njim traga od aprila prošle godine zbog optužbe da prisvajao vrijedne parcele na pjeni od mora pritiskom na podređene službenike katastra.

Za Beograd se u nedjelju veče spremila bila i Vesna Mdenica, ali je na podgoričkom aerodromu uhapsila policija.

Bonus video: