Stanić: Akcize na gorivo bi mogle biti smanjene i za više od 40 odsto

Za dva dana građane očekuju veće cijene goriva, odnosno vraćanje na rekordne iz sredine marta

32854 pregleda 40 komentar(a)
Stanić, Foto: TV Vijesti
Stanić, Foto: TV Vijesti

Poskupljenje goriva čeka nas ponovo od preksjutra - benzin i dizel skaču od tri do četiri centa, a lož ulje šest. I dok se, tako, gorivo vraća na rekordni nivo iz sredine marta, u Skupštini već 50 dana čekaju izmjene zakona o akcizama koje je predložila odlazeća Vlada.

Na dnevnom redu sjednice zakazane za četvrtak, je, između ostalog, i smanjenje akciza, što se ne može usvojiti ako se prethodno izabere nova Vlada, jer je to formalno predlog dosadašnje. Predstavnici partija koje su zakazale sjednicu kažu da imaju dva modela.

"Tako što ćemo izmijeniti tačke dnevnog reda, što je manje vjerovatno. Više je vjerovatno da se posle Vlade da pauza, a onda da Skupština dostavi Vladi na razmatranje – da li ostaje pri ovom Zakonu i ko će biti novi predlagač u ime ministarstava, tako da bi u tom smislu mogli da dođemo u narednih tri-četiri dana po održavanju ove sjednice, do izglasavanja zakona kojim će se smanjiti akcize", kazao je funkcioner SDP-a Mirko Stanić.

Predložene izmjene podrazumijevaju da se akcize smanje 40 odsto, pa bi cijene goriva nakon toga bile niže od 21 do 26 centi po litru. Stanić nagovještava da bi spuštanje cijena moglo ići još, te da ćemo naredno usklađivanje cijena, 11. maja, dočekati sa smanjenim akcizama.

"Uz mogućnost amandmanskog djelovanja na postojeći tekst, čime bi se možda još više smanjio trošak za gorivo. Da u narednih 15 dana donesemo odluke kako bi sljedeće usklađivanje goriva bilo značajno pojeftinjenje za građane i privredu Crne Gore", navodi on.

Da bi se ovaj zakon mogao primijeniti, Ministarstvo finansija treba da donese podzakonska akta, kako bi se definisao način obračuna umanjenja akciza, a potrebno je i popisati robu na pumpama i skladištima na dan stupanja zakona na snagu. Iz partija nove većine uvjereni su da je to moguće sprovesti do narednog usklađivanja cijena goriva.

Osim smanjenja akciza, na dnevnom redu zakazane sjednice, su izmjene zakona o PDV-u i zakon o ograničavanju cijena osnignih životnih namirnica. Poslanici su ranije na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet jednoglasno podržali izmjene zakona o smanjenju akciza na gorivo.

Bonus video: