Žarković: Kamene obloge fasada najkvalitetnije i najskuplje, trebalo bi da budu i bezbjedne

"Svi iznenadni vremenski uticaju, olujni vjetrovi kakve smo imali, kao i iznenadni zemljotres dovode do toga da se pogorša neko stanje koje u fazi izvođenja radova nije adekvatno propaćeno i nije izvedeno sa tehničkim propisima i standardima", objasnio je

7815 pregleda 4 komentar(a)

Ventilisana kamena obloga fasade, kakva je u ponedjeljak pala sa zgrade na Bulevaru Džordža Vašingtona, trebalo bi da budu sigurne i bezbjedne s obzirom na to da se radi o načinu najskuplje i najkvalitetnije obrade.

To je u Bojama jutra rekao Dragan Žarković, sudski vještak, procjenitelj i inženjer građavinarstva.

Snimak obrušavanja pokazao je da je izbjegnuta tragedija, jer su se u tom trenutku na tom mjestu igrale dvije djevojčice.

Povezani članci

26. April 2022.

Pojavio se snimak: Tragedija umalo izbjegnuta

Žarković ističe da težina kamenih ploča prelazi 100 kilograma.

"Udarna sila je ogromna i daleko prevazilazi potrebnu da ubije čovjeka. Treba ispitati pravi uzrok, onda će iz toga slijediti odgovor na pitanje ko je odgovoran za ovo", rekao je Žarković.

Dodaje da je u poslejdnjih desetak bilo dosta situacija da fasade različitog tipa i namjene padaju.

"Takve slučajeve smo imali u Dalmatinskoj ulici, kada je cijela strana fasade pala, zatim nedanvo u Kotoru, pa opet u Podgorici... Svi iznenadni vremenski uticaju, olujni vjetrovi kakve smo imali, kao i iznenadni zemljotres dovode do toga da se pogorša neko stanje koje u fazi izvođenja radova nije adekvatno propaćeno i nije izvedeno sa tehničkim propisima i standardima", objasnio je.

Navodi da su prema Zakonu o održavanju stambenih zgrada precizirane nadležnsti, te da su uglavnom prepuštene skupštinama etažnih vlasnika.

"Za njihovo izvršenje odgovorne su stambena i komunalna inspekcija. I Komunalna policija u određenim djelovima ima svoje nadležnosti. oni su ti koji nakon puštanja objekata brinu o njima".

Žarković smatra da se sve ono što je zakon dobro propisai u praksi ne primjenjuje.

"Inspekcije su ili kadrovski nedovoljno osposobljene ili nemaju dovoljno potencijala i brojnost da bi sve ispratili. U jednoj mjeri u kojoj bi mogli, oni to ne rade. Ne postoji dovoljan broj naloga kontrola", rekao je.

Bonus video: