Pad fasade nije posao za tužilaštvo: "Nije nastupila konkretna opasnost za život ili tijelo ljudi"

Inženjer građevinarstva Dragan Žarković upozorava da je moglo doći do nesagledivih posljedica, ali i da ovo nije izuzetak kada je riječ o kvalitetu zgrada novijeg datuma.

13578 pregleda 26 komentar(a)
Odlomljena fasada, Foto: Čitalac Vijesti
Odlomljena fasada, Foto: Čitalac Vijesti

Jučerašnji sunčan, praznični dan koji su mnogi Podgoričani iskoristili da provedu u bašti omiljenog kafića dugo će pamtiti oni koji su se našli u jednom lokalu na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Sa fasade zgrade odlomile su se teške mermerne ploče, a snimak sa nadzorne kamere pokazuje da su sekunde falile da teške ploče padnu na dvije djevojčice.

I dok u podgoričkom tužilaštvu smatraju da ovdje za njih nema posla, jer kako kažu, nije nastupila konkretna opasnost za život ili tijelo ljudi, inženjer građevinarstva Dragan Žarković upozorava da je moglo doći do nesagledivih posljedica, ali i da ovo nije izuzetak kada je riječ o kvalitetu zgrada novijeg datuma.

Zgradu na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog gradila je firma "Normal company" iz koje su nam objasnili da je zgrada završena 2009. godine i predata u nadležnost skupštini etažnih vlasnika, kao i da je istekao garantni rok za njihovu eventualnu odgovornost.

Iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva kazali su nam međutim da im nije podnijeta krivična prijava, niti je policija obavijestila dežurnog tužioca o ovom događaju te da u ovom slučaju ne vide svoju nadležnost.

Ovakve slike, nažalost, nisu rijetkost. Nedaleko odavde, na uglu Moskovske i Dalmatinske, prije nekoliko godina sa stambene zgrade otpao je veliki dio fasade na parkirane automobile, kao i sa Profesorske zgrade, zabjelske Vektre...

Bonus video: