Još se ne zna kad će otvaranje prve dionice auto-puta, jun realniji datum nego maj

"Učinićemo da tokom maja dobijemo što više bezbjednosnih sistema i onda ćemo praviti presjek, da vidimo kada će biti tačan datum otvaranja auto-puta", kazao je izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić

37543 pregleda 69 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 26.04.2022. 22:37h

Generalni direktor Direktorata za državne puteve u Ministarstvu kapitalnih investicija Miroslav Mašić kazao je da se još ne zna kada bi prioritetna dionica auto-puta Bar - Boljare mogla biti otvorena za saobraćaj.

Cilj je, kako je kazao, da se to uradi u što skorije vrijeme.

Mašić i predstavnik nadzora Ingerop Geodata Jovan Ivanović složili su se, tokom gostovanja u emisiji "Reflektor" na TV Vijesti, da je jun realniji datum nego maj.

"Učinićemo da tokom maja dobijemo što više bezbjednosnih sistema i onda ćemo praviti presjek, da vidimo kada će biti tačan datum otvaranja auto-puta", kazao je izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

Na pitanje da li to može biti jun, rekao je da idu "ka tome da to bude u tom periodu".

"Svi radimo na tome da se pusti u saobraćaj prije sezone, a prije toga moramo ispuniti uslove koji se tiču bezbjednog obavljanja saobraćaja", rekao je Mašić.

On je pojasnio da se saobraćaj može odvijati i tokom probnog režima, ali da nadležne instance moraju reći da je put bezbjedan.

Kazao je da se sve od 17. novembra 2020. smatra kašnjenjem.

Ljiljanić je takođe rekao da će težiti da otvaranje bude prije sezone, ali nije mogao precizirati kad.

"Potrebno je da se poklope dvije stvari - da se završe svi radovi na trasi i da smo mi kao Monteput spremni za upravljanje auto-putem", dodao je.

Ljiljanić je kazao da se ne otvaranje ne može vezati za tačan datum, ali "možemo obećati da ćemo se tokom sezone voziti auto-putem", naveo je on.

Ivanović je rekao je da postoje primjedbe koje još nisu otklonjene.

"Imamo nedostatke koje svrstavamo u više kategorija. Recimo, nedostaci koji se odnose na radove koji treba da se završe i nedostaci koji podrazumijevaju da se obezbijedi zahtijevana dokumentacija tokom procedure tehničkog prijema i ovjeravanja od strane nas inženjera", pojasnio je.

Ivanović je rekao da su građevinski radovi na glavnoj trasi završeni, a da se trenutno izvode radovi na sanaciji manjih nedostataka.

Obezbjeđenju plaćano po pet eura za prolaske

Ljiljanić je podsjetio da je kompanija CRBC zadužena da kontroliše saobraćaj na prioritetnoj dionici auto-puta.

Na pitanje kako je moguće da se "pola Crne Gore" vozilo neotvorenom dionicom, rekao je da su uz pomoć Uprave policije spriječeni nelegalni ulasci.

Dosad niko nije sankcionisan. "CRBC je uveo nove propusnice i uvedeno je patroliranje duž auto-puta", dodao je Ljiljanić.

Prevrnuto vozilo u tunelu Vežešnik
Prevrnuto vozilo u tunelu Vežešnikfoto: TV Vijesti

Istakao je da je najviše zloupotreba bilo tokom skijaške sezone.

"Pored lažnih propusnica, bilo je i da su se plaćali radnici obezbjeđenja za prolaske, nezvanična cijena je bila pet eura", naveo je direktor Monteputa.

Policija je pomogla i u sprječavanju krađa, kojih je, kako je kazao, bio veliki broj, što je usporilo i radove.

"Maksimalna brzina po evropskim standardima"

Mašić je rekao da će maksimalna brzina na prioritetnoj dionici biti 100 kilometara na sat.

"Sa ovakvom konfiguracijom terena i po evropskim standarima, na ovakvim terenima je to dozvoljena brzina", pojasnio je.

Podsjetio je i da je predlog da cijena putarine bude 3,5 eura na relaciji Podgorica - Kolašin.

Direktor Monteputa je rekao da su inicirali izmjene zakona u dijelu naplate putarine za hitne službe, "u smislu da budu oslobođeni, ali kada intervenišu na auto-putu". "Za korišćenje auto-puta se mora posebno tretirati", dodao je.

Očekuju probleme u ugovaranju narednih dionica zbog skoka cijena

Ljiljanić je, upitan o isplativosti auto-puta, rekao da se isplativost saobraćajnice ne može vezati samo za naplatu putarine, veće da postoje i bezbjednosni benefiti, jer će se izbjeći kanjon Morače.

Kazao je kako očekuju probleme oko ugovaranja narednih dionica zbog skoka cijena.

Ljiljanić je podsjetio da je više od dvije trećine auto-puta između Beograda - Podgorice ili ugovoreno ili u izvođenju.

"Ostalo je 30 kilometara sa strane Srbije i 72 kilometra sa strane Crne Gore. Pune benefite ćemo imati kad se to poveže i kad budemo putovali od Podgorice do Beograda za tri i po sata".

Mašić je rekao da je rijetko koji put finansijski isplativ, već da se mora sagledati šira slika i potreba Crne Gore da bude povezana sa evropskim koridorima.

Bonus video: