Miljanić: Škole bezbjedne, eksploziv nije nigdje pronađen

Državni sekretar u Ministrastvu unutrašnjih poslova je istakao i da je policija odradila sve što je u njenoj moći, te pojasnio da nije jednostavno utvrditi počinioce, jer se kako kaže radi o savremenoj tehnologiji i serverima koji se nalaze daleko od Crne Gore

8415 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

U toku jučerašnjeg dana dojave o postavljenim eksplozivnim napravama stigle su u formi elektronske pošte na adresu 178 obrazovnih institucija, 12 opština, komunalne policije, jednog Centra za bezbjednost i jedne Službe zaštite i spasavanja.

To je kazao državni sekretar u Ministrastvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić gostujući u Bojama jutra.

Miljanić je poručio da su škole bezbjedne i da ni u jednoj pregledom nije pronađen eksploziv.

Dodao je i da je to treći put u toku mjeseca da se takve stvari dešavaju.

Podsjetio je da su 1. aprila takođe putem mejla upućene prijetnje na adrese škola i institucija i 23. aprila putem Google bloga jednoj ulcinjskoj osnovnoj školi.

Odgovarajući na pitanje šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova uradilo za mjesec dana, tačnije od 1. aprila, Miljanić je kazao da policija sa Tužilaštvom radi intenzivno na svim slučajevima, te da je najbitnije da nemamo epilog koji bi mogao biti tragičan u dnosu na ovakve prijetnje.

Istakao je i da je policija odradila sve što je u njenoj moći, te pojasnio da nije jednostavno utvrditi počinioce, jer se kako kaže radi o savremenoj tehnologiji i serverima koji se nalaze daleko od Crne Gore.

"Sa jednog od servera sa kojeg su slate ovakve poruke se nalazi u Panami, drugi u Belgiji.. Policija u sadejstvu sa Interpolom i službama iz tih zemalja intenzivno radi da bi se došlo do počinioca", kazao je Miljanić.

Prema njegovom mišljenju, cilj ovakvih prijetnji je da se izazove nesigurnost i panika kod građana i da se sa druge strane "pokaže kako bezbjednosni sistem u Crnoj Gori ne funkcioniše".

"Za ovo drugo vas uvjeravam da nije tačno".

"Očekujem da se utvrdi ko se bavi ovakvim prljavim poslovima, ali poručujem građanima da vjeruju institucijama sistema, da činimo sve da dođemo do prave istine. Nije lako, treba vremena, radi se sa servisa koji su i u Evropi i van nje. Što se tiče MUP-a, sarađivacemo sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Udruženjem roditelja, da se ne izaziva panika i nesigurnost", kazao je Miljanić.

Bonus video: