Solarni paneli na 2,5 miliona kvadratnih metara proizvode struju za 75.000 grčkih domaćinstava

"Lokacija koja je izabrana za postrojenje ima dobre karakteristike, tj. temperature su niske, zračenje je jako dobro, tako da je ovo najbolja kombinacija za fotonaponske panele za ostvarenje njihovog maksimalnog učinka. Ovo mjesto je zato idealno", kazao je Kapelos

5425 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Stvaranje struje iz obnovljivih izvora energije je budućnost savremenog svijeta.

Ekipa Boja jutra TV Vijesti" bila je u Kozaniju, na sjeveru Grčke, gdje se nalazi najveća solarna elektrana u Evropi koja koristi dvostrane panele za proizvodnju električne energije.

"Kao što vidite, poleđina panela je prozirna. Kod jednostranih panela, koji se najčešće koriste, to nije slučaj. Prema informaciji od proizvođača poleđina panela može proizvesti do 70 odsto nominalne snage svog panela, eksperimentalno i teorijski govoreći. Međutim, u praksi, prema studiji koju smo pripremili, zadnja strana može proizvesti 5 odsto dodatne snage. Dakle, cijelo postrojenje može proizvesti najviše 204MW (megavata) plus dodatnih 5 odsto", kazao je menadžer za operacije i razvoj HELPE Sotiris Kapelos.

I to sve zahvaljujući ovim panelima koji osim što apsorbuju direktnu sunčevu svjetlost, zbog svoje dvostranosti, upijaju i refleksiju.

Najviša tačka ove solarne elektrane nalazi se na 1050 metara nadmorske visine što je dodatni razlog za bolju proizvodnju energije.

"Lokacija koja je izabrana za postrojenje ima dobre karakteristike, tj. temperature su niske, zračenje je jako dobro, tako da je ovo najbolja kombinacija za fotonaponske panele za ostvarenje njihovog maksimalnog učinka. Dakle, potrebna nam je niska temperatura kao sada, sunce i hladno vrijeme. Ovo mjesto je zato idealno", kazao je Kapelos.

Solarni paneli koji se prostiru na oko dva i po miliona metara kvadratnih, mogu da proizvedu struju za potrebe oko 75.000 domaćinstava u Grčkoj.

"Struja ide u prenosni sistem Grčke i može je trošiti svako ko je priključen. Ovo nije postrojenje za specifične svrhe. Npr. postoje samostalna postrojenja koja bi se mogla koristiti u budućnosti za proizvodnju vodonika, koja proizvode struju koja bi se koristila isključivo za proizvodnju vodonika, ali to ovde nije slučaj. Proizvodnja ide u sistem i svi potrošači mogu da troše proizvedenu električnu energiju".

A plan je da se proizvodnja još poveća.

Izgradnja najveće solarne elektrane sa dvostanim panelima trajala je oko godinu dana, a utrošeno je blizu 130 miliona eura. Procjena je da će se ova investicija vratiti kroz nekih šest do sedam godina konstantne proizvoidnje električne energije.