SDT formiralo i četvrti predmet protiv Peruničića, Vukšić: Za sve imam dokaze

Vukšić je dostavio SDT prijavu protiv Peruničića u kojoj se navodi da je više sveštenika SPC bilo pod mjerama tajnog nadzora od 29. decembra 2019. godine, kada su širom Crne Gore počele litije protiv tada usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

36387 pregleda 8 komentar(a)
Peruničić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Peruničić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tužilaštvo formiralo je još jedan, četvrti u nizu, predmet protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića kojeg je njegov nasljednik Dejan Vukšić optužio da je tokom litija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, od kraja 2019. do sredine 2020. godine, prisluškivao sveštenike Srpske pravoslavne crkve (SPC) ali i određene političare.

Vukšić je Televiziji Vijesti rekao da za sve ima dokaze odnosno više hiljada dokumenata te da treba utvrditi ko je naložio prisluškivanje.

Vukšić je dostavio SDT prijavu protiv svog prethodnika Dejana Peruničića u kojoj se navodi da je više sveštenika SPC bilo pod mjerama tajnog nadzora od 29. decembra 2019. godine, kada su širom Crne Gore počele litije protiv tada usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prisluškivanje je, tvrdi Vukšić trajalo skoro do parlamentarnih izbora 2020., tačnije do 27. avgusta.

Vuksic je Televiziji Vijesti potvrdio da je podnio prijavu protiv Peruničića ali i nepoznatih osoba i to zbog zloupotrebe službenog položaja.

Vukšić tvrdi da za svoje sumnje ima dokaze.

Protiv Peruničića su već podignute tri optužnice zbog zloupotrebe službenog položaja.

U posljednjoj iz marta, tereti se za nezakonito prisluškivanje funkcionera i aktivista Demokratskog fronta u hotelu "Palas" u Petrovcu 2020. godine.

Odranije mu se sudi za optužbe da je u vrijeme njegovog mandata prisluškivao bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića a u drugom slučaju da je uz pomoć bivšeg agenta ANB Srđe Pavićevića nezakonito snimao i pratio funkcionere DF, Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i Ujedinjene Crne Gore, bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i nekoliko novinara.

Bonus video: