Krivokapićeva Vlada je raskinula deset ugovora o gradnji mHE: Koliko će država morati da plati?

U toku je realizacija 25 aktivnih ugovora o koncesiji i dvije energetske dozvole za rekonstrukciju

22533 pregleda 5 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Krivokapićeve Vlade, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa jedne od sjednica Krivokapićeve Vlade, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Prije tri dana smijenjena Vlada Zdravka Krivokapića je tokom svog mandata raskinula deset ugovora o gradnji malih hidroelektrana (mHE).

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su Televiziji Vijesti saopštili da se još ne zna koliko će država morati da plati zbog jednostrano raskinutih ugovora.

U međuvremenu, još desetine mHE čeka na izgradnju pa ekolozi nisu zadovoljni onim što je Krivokapićeva Vlada ispunila od obećanog.

Bivša Vlada je tokom godinu i po mandata raskinula deset ugovora o koncesijama za gradnju mHE, zbog nepoštovanja obaveza koncesionara, saopšteno je Televiziji Vijesti iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Konsesionari su podnijeli ukupno devet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete.

Vlada je u aprilu prošle godine usvojila tekst sporazumnog raskida ugovora o gradnji male elektrane "Bare Kraljske" na dijelu vodotoka Vranještica u Kolašinu sa kompanijom "PM Hydro", podgoričkog biznismena Marinka Radulovića, i to nakon višemjesečnih protesta mještana.

Potpisivanjem sporazumnog raskida ugovora, izbjegnuta je tužba koncesionara.

Sve u svemu, kada se podvuče crta, ekolozi kažu da nisu zadovoljni onim što je Vlada uradila u ovoj oblasti i tvrde da se moglo i moralo više.

U toku je realizacija 25 aktivnih ugovora o koncesiji i dvije energetske dozvole za rekonstrukciju.

Izgradnja preostalih mHE predviđena je na, između ostalih, na vodotocima: Bjelojevićka, Kaludarska, Štitarica i Lještanica.

Bonus video: