Zašto je važan Ramazanski bajram i koji se običaji poštuju

"Mi se danas radujemo, jer vjerujemo da nam je Bog oprostio grijehe koje smo učinili prije", rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti, Ismail efendija Dacić, savjetnik reisa za omladinu i imam Osmanagića džamije u Staroj Varoši u Podgorici

12575 pregleda 2 komentar(a)
Dacić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Dacić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ramazanski bajram, jedan od najvećih islamskih praznika proslavlja se danas.

"Bajram je jedan od naša dva praznika, dva blagdana, imamo Kurban Bajram i Ramazanski bajram", rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti, Ismail efendija Dacić, savjetnik reisa za omladinu i imam Osmanagića džamije u Staroj Varoši u Podgorici.

"Danas smo započeli sa Ramazanskim Bajramom, on je specifičan po tome što je iza njega mjesec Ramazan u kojem su vjernici bili prisutni u džamijama u kojima su više prakticirali vjeru kroz post, udjeljivanje milostinje, noćne molitve itd. Jutros smo imali jutarnju molitvu, a nakon toga klanjali smo i Bajram namaz. Nakon što se Bajram namaz preklanja vjernici onda obilaze prijatelje, braću, sestre, rodbinu, komšije", istakao je Dacić.

On je dodao da vjernici takođe obilaze i groblja gdje uče molitve za one koji nisu više sa nama.

"Mi se danas radujemo, jer vjerujemo da nam je Bog oprostio grijehe koje smo učinili prije. Kroz mjesec Ramazan Bog pruža šansu da se očistimo od tih grijeha. To nam obećava Bog sami kroz Kuran časni koji kaže da onaj ko isposti mjesec Ramazan na pravi način i ko vjeruje da će mu Bog dragi oprostiti taj se može nadati Božijem oprostu. Kod nas u Crnoj Gori je praksa da prvi dan djeca obilaze domove i da se djeci daruju bombone, čokoladice, nekad i novac. Drugi dan ljudi obilaze kuće, a nakon toga treći dan žene, to je ranije bila praksa, međutim sada već to nije baš tako nego kako ko ima vremena tako se i snalazi", kazao je Dacić.

Bonus video: