Konatar: Očekujem da će građani u najkraćem periodu osjetiti smanjenje cijena goriva

Privremeno ograničavanje cijena osnovnih proizvoda za sada će pričekati

46668 pregleda 54 komentar(a)
Konatar, Foto: TV Vijesti
Konatar, Foto: TV Vijesti

Rekordne cijene goriva u Crnoj Gori uskoro bi konačno mogle biti znatno niže...

Skupština sjutra nastavlja sjednicu, započetu prošle sedmice izborom nove Vlade, a na dnevnom redu su izmjene zakona o akcizama i PDV-u.

"To je lijepa vijest za građane Crne Gore. Očekuje se i određeni broj amandmana i očekuje se da paralelno sa plenumom bude zasijedao i Odbor za ekonomiju i finansije i da mi do kraja dana praktično budemo u stanju da izglasamo ova dva zakona, kojima bismo omogućili smanjenje cijena goriva i smanjenje cijena osnovnih životnih namirnica", kazao je za TV Vijesti šef poslaničkog kluba koalicije "Crno na bijelo" Miloš Konatar.

To znači da bi Vlada prethodno usvojila predloge izmjena tih akata i po hitnom postupku ih poslala Skupštini. To su, ustvari, izmjene koje je predložila bivša Vlada, a kojima je predviđeno da se akciza za gorivo smanji za 40 odsto, PDV na brašno i ulje sa sedam odsto na nulu, i na so sa 21 na sedam posto.

"Po našim informacijama, sjutra će ministar finansija Aleksandar Damjanović biti ispred Vlade i braniti ova dva zakona. Najave su bile i da će Vlada imati amandmane koji se tiču većeg smanjenja akciza na gorivo. Očekujem da će se u najkraćem mogućem periodu od izglasavanja ovog zakona i sama metodologija obračuna na cijene primijeniti i da će građani u najkraćem periodu osjetiti smanjenje cijena goriva", navodi Konatar.

Da li će to biti već narednog utorka, još se ne zna, a cijene goriva će biti niže od 21 do 27 centi.

A šta je sa predlogom takođe bivše Vlade da se privremeno ograniči cijene osnovnih proizvoda?

"Za ovaj treći zakon tek u narednom periodu ćemo dobiti mišljenje Vlade i izvjestioca", kazao je Konatar.

Prema informacijama TV Vijesti, poslanici Demokratskog fronta trebalo bi sjutra da prisustvuju raspravi u plenumu, dok će Demokrate doći na narednu sjednicu u četvrtak, kada na dnevnom redu budu dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se predviđa odgađanje lokalnih izbora u 14 gradova za kraj oktobra.

Bonus video: